Způsob krvácení řezné rány napoví, o jak vážné poranění se jedná

29. květen 2024

Na žilní i tepenné krvácení je nutné co nejdříve přiložit tlakový obvaz a co nejdříve spěchat na chirurgii. Pokud se při poranění přeřízne šlacha, jde doslova o minuty. K lékaři je nutné zajít i v případě, pokud máte hlubokou ránu do svalu a krvácení sami zastavíte. Rána bez šití nemusí dobře srůst.

Stačí malá nepozornost a můžeme si při práci s ostrými předměty způsobit nepříjemnou řeznou ránu. Většinou stačí troška desinfekce a náplast.

Vážná situace nastane, když si způsobíte řeznou ránu v oblasti žíly nebo tepny. V případě žilního krvácení teče vyrovnaným proudem tmavá krev, naopak při poranění tepny pak doslova v pravidelných intervalech vystřikuje krev jasně červená. V obou případech je nutné snažit se přivolat pomoc, okamžitě ránu stlačit a stáhnout pevným tlakovým obvazem. Tlakový obvaz umístíme i na návaznou tepnu, která je blíže k centru těla. V tomto místě ale obvaz chvilkami lehce povolíme, aby v daném místě nedošlo k odumření buněk z důvodu jejich odkrvení. Ve všech těchto situacích je nutné okamžitě navštívit chirurgické oddělení.

Situace, kdy dojde k přeříznutí šlachy

V případě přeříznutí šlachy je nutné jet k lékaři okamžitě. Jde doslova o minuty. Šlacha se po přeříznutí zkrátí a uvolní a čím déle se po úraze na operační stůl dostanete, tím horší je šance, že operatér dokáže šlachu vrátit na své místo.

I v případě poranění šlachy ránu ošetříme tlakovým obvazem. To, že jste si poranili nebo přeřízli šlachu například na prstě, poznáte podle toho, že vám prst začne bezvládně viset. V každém případě, narušení šlachy znamená, že s končetinou v daném místě nemůžete vůbec pohybovat.

Šití na chirurgii se občas nevyhnete

K lékaři na šití je nutné zajít i v případě, pokud máte hlubokou řeznou ránu do svalu. Krvácení sice můžete sami zastavit, pokud ale v ráně vidíte struktury tkáně, která je pod kůží, je rovněž nutné spěchat k lékaři na šití. Rána nemusí dobře srůst, navíc v ní může dojít k hnisavým procesům, které hojení velmi komplikují.

Opatrnosti proto při práci s ostrými předměty není nikdy dost. Pokud do ruky berete ostrý předmět, raději se své činnosti věnujte s plným soustředěním a s prací nespěchejte.

Spustit audio