Projekt SRNA mění staré láhve na krásné věci. Díky jednoduchému nápadu mohou sloužit ještě dalším generacím

14. březen 2023

Sochař Dominik Hejtmánek měl vždy ekologické smýšlení a zároveň je tak trochu kutil. V roce 2012 začal recyklovat staré láhve na originální skleničky a vázy. Nápad se dostavil, když seděl s kamarádem v baru. Bylo mu líto krásných láhví, které skončí v popelnici, a tak ho napadlo, uříznout jim hrdlo a udělat z nich designové skleničky.

Název projektu SRNA je odvozen od počátečních písmen slov Sklo, Recyklace, Nápad a Alchymie. Dominik spolu s partou kamarádů sváží z okolních barů a restaurací prázdné láhve, kterým dávají nový život. Na počátku začínali s brouskem na kosu a učili se láhve proměnit, aniž by se zranili a sklo jim popraskalo. Dnes už mají dílnu v areálu bývalé papírny ve Vraném nad Vltavou vybavenou potřebnou technikou. Všechny výrobky tady vznikají ručně, tradičními sklářskými postupy a s velkým citem pro využití rozmanitých tvarů a barev láhví, které by jinak skončily jako nepotřebný odpad.

Než se z vypité láhve či prázdného demižonu stane originální stínítko na lampu, svícen, miska, váza nebo sklenička, je nutné sklo vytřídit, umýt, odstranit etikety, řezat, brousit, znovu umýt, leštit, zatavit okraje a nakonec pískovat dekor v podobě srnky nebo hvězdiček. Postup se nedá uspěchat a každá lahev vyžaduje originální přístup a notnou dávku fantazie.

Projekt SRNA má řadu fanoušků, kteří práci sklářů sledují na internetu nebo třeba na farmářských trzích. Dominik Hejtmánek a jeho kolegové pro ně připravují víkendové workshopy. Během jediného dne zájemci projdou celým procesem záchrany láhve, vyzkoušejí si různé druhy broušení a vyrobí si skleničky nebo originální šperk podle vlastní představy.

V dílně je k dispozici několik brusek i speciální pukačka. Dominik na ní zájemcům ukazuje, jak se láhev pomocí termodynamické reakce pnutí skla rozdělí na dva kusy. Začátečníci si zkoušejí rovné řezy na láhvi válcovitého typu, pro zkušené řemeslníky však není problém ani úprava lahví od whisky, které mají čtvercový tvar. Posledním krokem bývá zatavení okrajů sklenic, aby byly krásně hladké. K tomu slouží kolotoč, kde se výrobky nejprve nahřejí a poté horní okraj zataví pod silným plamenem.

Jak proměna starých lahví v krásné skleničky probíhá? A můžeme něco takového zkusit doma? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

 

Spustit audio