Průvodčí Jaroslav Kohout z Vlašimi: Už jako dítě jsem si na dráze vydělával na zmrzlinu

6. červenec 2021

Jaroslav Kohout je průvodčí z Vlašimi, který má železnici doslova v krvi. „Železničářskou tradici v naší rodině odstartoval můj děda Josef Kohout, který jezdil jako průvodčí osobních vlaků v Děčíně a po roce 1938 ho odsunuli na vlašimskou lokálku a v důchodu pak ještě chodil nasvěcovat návěstidla,“ popisuje Jaroslav Kohout a dodává, že jeho otec Jaroslav Kohout sloužil 40 let na manipulačních vlacích a on sám přišel na dráhu v roce 1989.

„Už jako dítě jsem si na dráze vydělával na zmrzlinu. V sedmdesátých letech jsem byl jako protipožární hlídka a hlídal pole,“ vzpomíná na své železniční začátky pan Kohout.

Jedním z jeho nejhorších zážitků v pozici průvodčího bylo, že na něj mladý narkoman vytáhl zbraň a chtěl ho zastřelit: „Nakonec z toho byla policejní honička a na štěstí ho chytli,“ dodává k nepříjemnému zážitku Jaroslav Kohout.

Kohoutovi, rodina železničářů z Vlašimi

I jeho dva synové jsou u dráhy. Syn Ladislav prošel řadou funkcí od výhybkáře přes vlakvedoucího a výpravčího v Benešově a po dnešní pozici, kdy dálkově řídí trať Uhříněves – Votice. Druhý syn Radek jezdí u vlakových čet v Čerčanech.

A železnice zajímá i tříletého vnuka Filipa, který prohání mašinky po modelovém kolejišti. To zabírá rodině Kohoutových celý sklep rodinného domu. „Dokonce jsme museli probourat jednu zeď, protože jsme se tam s kolejištěm nevešli. Potřebovali jsme, aby vláčky projížděly tunelem,“ popisuje s úsměvem pan Kohout a jedním dechem dodává, že má chápavou manželku a že si prý už za ta léta zvykla. 

Spustit audio