První vodácké muzeum u nás najdete ve Zruči nad Sázavou. Vystavuje i čochtanky

20. červenec 2016
Česko – země neznámá

Kde jinde zavzpomínat na historii vodáctví než v těsné blízkosti řeky Sázavy. Ve středočeské Zruči nad Sázavou vzniklo v areálu zámeckého dvora unikátní Vodácké muzeum, které se snaží zachytit bohatou historii i tradici vodáctví v naší zemi. Jedná se o vůbec první expozici vodáctví v Čechách.

Na ploše přibližně 500 metrů čtverečních představuje nejrůznější typy lodí, které dokumentují vývoj od samotných počátků až po 90. léta minulého století. Mají tu i zábavnou interaktivní část pro děti a také promítací místnost s filmy s vodáckou tématikou.

Expozice je rozdělena na část dřevěných lodí, kde najdete všechny typy žebrovek i novějších laminátových lodí. A také jedny z prvních lodí, vyřezané z jednoho kusu dřeva, kterým se říká monoxylony. K vidění jsou tu i slavné závodní lodě.

V prvním patře se potom můžete projít kolem mnoha vitrín s vodáckým vybavením, kde si můžete prohlédnout vše, co kdy vodáci v minulosti pro svou vášeň potřebovali. Své místo tu tak mají třeba i kecky „čochtanky“.

Pro děti je připravena laminovací dílna s mluvící figurínou, historické vodácké tábořiště či koutek s raftem, který si mohou zkusit nafouknout elektrickou nebo manuální pumpou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.