Prvním lyžařem a vášnivým průkopníkem lyžování u nás byl Josef Rössler-Ořovský. Díky omylu Norů

Prvním lyžařem a vášnivým průkopníkem lyžování u nás byl Josef Rössler-Ořovský, jeden z nejvýznamnějších mužů v historii českého sportu. Skvěle ovládal řadu sportovních disciplín.

Se svými spolužáky založil Bruslařský klub, pro nějž v roce 1887 objednal z Kristiánie, tedy dnešního Osla, dva páry bruslí. Norové si však „Bruslar ski klub“ přeložili po svém a místo bruslí poslali lyže.

Jakmile „prkýnka“ dorazila do Prahy, okamžitě je začal se svým bratrem zkoušet na dvoře rodinného domu za velké pozornosti členů rodiny. V nočních hodinách, aby nebudili rozruch, se spouštěli na lyžích od zbořené Koňské brány zasněženým Václavským náměstím.

Josef Rössler-Ořovský s přáteli na lyžích

Lyžařský sport se tak rodil ve středu Prahy a Rössler se obětavě pustil do lyžařské osvěty. Pořádal výlety do okolí a závody v běhu v pražské Stromovce. Působil jako první lyžařský instruktor a v roce 1903 založil Svaz lyžařů v Království českém, vůbec první lyžařský svaz na světě. Byl také vášnivým filatelistou, vynikajícím diplomatem, hovořil několika jazyky.

Spolu s Jiřím Guthem-Jarkovským se zasloužil o to, že se čeští sportovci zúčastnili olympijských her ve Stockholmu v roce 1912 jako samostatná výprava ještě před vznikem Československé republiky.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio