Radana Rovena Štěpánková: Jak pustit své dospělé dítě z pupeční šňůry?

2. říjen 2013

S nymburskou psycholožkou Mgr. Radanou Rovenou Štěpánkovou jsme mluvili o parazitování vlastních dětí.

Povídali jsme si o tom, jak může takové parazitování probíhat. Probírali jsme příčiny toho, proč k němu dochází. Zamýšleli jsme se i nad možnostmi jeho řešení.

Parazitismus v přírodě můžeme definovat jako vztah dvou organismů, z něhož jeden organismus má zisk a druhý na něho doplácí. Parazit profituje z hostitelova organismu nebo jeho činnosti a zároveň přitom snižuje jeho zdatnost.

V rodině parazitování vypadá tak, že dítě do domácnosti nepřispívá finančně ani prací, využívá všech výhod spojených s životem pod jejich střechou a nic nevrací, nechává si od rodičů sloužit. Někdy dochází i k fyzickému zastrašování.

Dva zjevné typy parazitování na rodičích v současnosti

Dospělé dítě se neosamostatní a neopustí hnízdo. Rodič dotuje živobytí dospělého, nestudujícího, finančně a službami. Dospělé dítě od rodičů bere víc, než dostává na úrovni peněz a služeb.

Ruce, dítě, dospělí, láska, rodič

Dítě sice bydlí samostatně, ale zároveň se domáhá ekonomické podpory ze strany rodičů – chce, aby rodiče zastavili dům na jeho půjčku, aby odešli do domova důchodců a uvolnili dům pro ně nebo vnoučata.

Kořeny celospolečenské

Od devadesátých let jsme svědky významné změny vztahu dítě – rodič. Z rodiče se mnohdy nestává ten, kdo vede, ale nechává se vést. Takovou situací je např. to, když batole kouše, škrábe, plácá dospělého a dospělý ho neusměrní, ale nechá si to líbit.

Když rodiče v situaci, kdy dítě ostatní obtěžuje, skáče do řeči dospělých, říkají: „Má silnou osobnost a prosazuje se. Však je to v pořádku.“ Když dítě nemusí mluvit, chodit a rodič mu vše, co potřebuje, opatří, přinese, podá.

Ve společnosti v posledních desetiletích došlo k úpadku otcovské role, ke zpochybnění všech autorit a řádu. Rodiče sami nevedou vědomě své děti k úctě k lidem. Dětem chybí přirozený vzor a úcta k druhému člověku včetně rodiče.

Plakát k dokumentárnímu filmu „České kořeny ve Vídni“

Příčiny jsou individuální

„V rodinách, kde dochází ke zneužívání rodičů od dospělých dětí, jsem vypozorovala, že otec byl z výchovy vyřazen matkou či prarodiči, i když byl leckdy fyzicky přítomen. Matka nepovažovala otce za partnera pro výchovu. Tento moment považuji za zásadní. Dítě se nemuselo konfrontovat s přirozenými následky svého jednání a bylo matkou ochráněno a drženo v pohodlí. A tak vlastně ani dospělé dítě neumí přijmout zodpovědnost za uspokojení svých potřeb,“ upozorňuje psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

Rodič neumí na dítě přenášet zodpovědnost, která náleží jeho věku a sociální situaci. „V některých příbězích vidím, že rodič ani v pokročilém stádiu parazitismu není ochoten dítě konfrontovat s „tvrdou“ realitou,“ shrnuje Radana Rovena Štěpánková.

Jak předcházet výchovou

Pro výchovu je důležité, aby rodič od samého počátku výchovy dal najevo, že se sebou nenechá manipulovat. Aby toto rodič uměl citlivě vnímat, je třeba, aby sám byl vyrovnanou, zdravě sebevědomou osobností.

Hudební výchova v Rudolfinu

„Pokud situace už došla tak daleko, že jste se ocitli ve stavu, že jste zneužíváni, je třeba sám sobě položit otázku, zda jste připraveni své dítě pustit z pupeční šňůry. Toto pouštění totiž často bolí právě rodiče. Je třeba přijmout vlastní zodpovědnost na ukončení parazitismu,“ uzavírání Radana Rovena Štěpánková.

autoři: Alima Martinová , Radana Rovena Štěpánková
Spustit audio