Radioamatéři Nedomovi navazují spojení s celým světem. Dovolali se do Austrálie i na Antarktidu

19. říjen 2023

Manželé Renata a Zdeněk Nedomovi si už desítky let volají s lidmi z druhého konce světa. Telefon k tomu nepotřebují. Jsou totiž vášnivými radioamatéry. Základem jejich koníčku je zábava, hledání přátelství, technické kutilství, poznávání cizích zemí, sportovní duch i sběratelství.

Malý podkrovní pokojík v Milovicích je rájem manželského páru nadšených radioamatérů. Signálem ze zdejší radiostanice oslovují přátele i zcela neznámé lidi. „Spočívá to v navazování spojení se stanicemi z celého světa. Nejde jenom o samotné spojení jako takové, ale je to vlastně o technických dovednostech, o závodění, protože se pořádají i celosvětové závody,“ vysvětluje Renata Nedomová, která si mezi radioamatéry našla řadu přátel. Povídat si mohou téměř o všem, od počasí až po vaření.

Radiostanice po celém světě jsou vlastně sociální sítí minulého století. Lidí, kteří společně užívají rádiové vlny, je hodně, a je proto důležité, aby si navzájem nepřekáželi a nerušili se. Amatérské vysílání je proto všude na světě podmíněné složením zkoušek a vydáním koncese. Mezi radioamatéry jsou umělci, vojáci, dělníci, farmáři i panovníci. Je to chytré hobby pro každého, koho baví se něco naučit. Navíc u toho využijete i znalost cizích jazyků.

Dnes radioamatéři využívají počítače, ručně se vysílačka ladí jen výjimečně

Současní radioamatéři jsou prostřednictvím internetu připojení do celosvětové sítě, ve které se navzájem upozorňují na zajímavé stanice. V amatérském vysílání můžete i závodit. Typickou úlohou je navázání v daném časovém úseku co nejvíce spojení s amatéry v co nejvíce zemích. Vzrušení si prý užijete stejně jako při závodě Formule 1.

Manželé Nedomovi mají doma obrovskou sbírku barevných lístků. Radioamatéři si totiž po dosaženém spojení se zajímavou stanicí vyměňují takzvané staniční lístky. Na lístcích najdete jejich volací značky, kdy každý má světově unikátní volací znak. Češi jsou prý pohodáři, a tak máme značky s „OK“ na začátku.

Radiostanice mají i praktické vyžití. V oblastech postižených zemětřesením a tsunami pomáhají koordinovat záchranné práce. U nás radioamatéři sklidili uznání za pomoc při povodních v roce 2002.

Jak se Zdeněk Nedoma ke svému koníčku dostal? Co znamená, když „udělá“ vzácnou stanici? O čem si se ženou Renatou povídají? A jaké zážitky s amatérskou radiostanicí mají? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio