Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu nového úseku dálnice D6 u Krupé na Rakovnicku

4. březen 2022 08:00

Více než šestikilometrový úsek by měl řidičům začít sloužit v roce 2024. "Letos má ve středních Čechách začít také budování úseků D6 u Hořoviček a u Hořesedel," uvedl při slavnostním zahájení stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Za jak dlouho se řidiči po novém 6,5 kilometru dlouhém obchvatu Krupé na Rakovnicku projedou, zjišťovala reportérka Karolína Burdová:

Kde přesně se nový úsek na dálnici napojí?

"Dálnice D6 v tuto chvíli končí u Krušovic, na zhruba 41. kilometru směrem od Prahy. Právě tady nový úsek naváže na obchvat Řevničova, který silničáři dokončili v listopadu roku 2020. Díky nové části dálnice se řidiči vyhnou jak obci Krupá, tak problematické křižovatce u motorestu Šustna. Součástí nového úseku bude taky mimoúrovňová křižovatka se silnicí spojující Louny a Rakovník i přemostění železniční trati na trase Žatec – Lužná."

Kdy Ředitelství silnic a dálnic plánuje tento úsek dálnice dokončit?

Ředitelství silnic a dálnic spustilo stavbu nového úseku dálnice D6 u Krupé na Rakovnicku

"Dokončení tohoto 6,5 kilometru dlouhého úseku je naplánováno za dva roky, tedy v roce 2024. Nicméně letos chce ŘSD začít stavět i obchvaty obcí Hořesedly a Hořovičky, dálnice se tím pak prodlouží o dalších 15 kilometrů. Po jejich dokončení pak dálnice povede od Prahy až na hranici Středočeského a Ústeckého kraje k jesenické křižovatce. To bude ale až v roce 2025."

Kdy dojde k úplnému propojení Prahy s Karlovými Vary dálnicí D6?

"V příštím roce chce Ředitelství silnic a dálnic začít stavět navazující dvanáctikilometrový úsek do Lubence na Podbořansku v Ústeckém kraji. To v roce 2026 propojí Prahu s hranicí Karlovarského kraje. No a část dálnice v Karlovarském kraji by měla být hotová o rok později - v roce 2027 by tak D6 měla plně propojit hlavní město s Karlovými Vary. Celkově ale do té doby ještě zbývá dokončit zhruba 75 kilometrů."

autoři: Karolína Burdová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio