Rekord v Příbrami. Ze čtyř horkovzdušných balonů vyskočilo 19 parašutistů. Region byl u toho

29. říjen 2019

Český rekord v počtu parašutistů, kteří seskočí z koše horkovzdušného balonu, byl vytvořený v neděli na Příbramsku. Seskok ze čtyř balonů absolvovalo 19 parašutistů. Ve výšce 2 kilometry nad zemí s nimi byla a natáčela i redaktorka Českého rozhlasu Region Jolana Nováková.

Celá akce se uskutečnila pod vedením rekordmana Romana Štengla, který má jako jediný český parašutista na kontě přes neuvěřitelných 20 tisíc seskoků.

Redaktorka Jolana Nováková ve výšce 2 kilometry nad zemí

Příprava akce vyžadovala, aby se sešlo několik zásadních faktorů, a to především vhodné počasí včetně dobré viditelnosti a větru. Jeho rychlosti a směru museli piloti balonů přizpůsobit místo odletu, tak, aby se podařilo nasměrovat balóny na plánované místo seskoku.

Podle Štengla bylo třeba dát dohromady balonáře s potřebnou kvalifikací i parašutisty s kategorií C, což znamená, že musí mít na svém kontě minimálně 200 seskoků. „Jádro tvořili profíci z Příbrami, ale určitě tam byli i lidé, co se tím neživí,“ uvedl Štengl. Podle něj byl o účast mezi parašutisty velký zájem.

Rozdíl je i mezi výskokem z letadla a z balonu. „Když vyskočíte z letadla, tak v podstatě vy vyskakujete do rychlosti toho letadla, takže se tam máte o co opřít,“ popsal parašutista. Oproti tomu po výskoku z balonu trvá pět vteřin, než člověk nabere rychlost volným pádem. Důležité je také dávat pozor na to, aby se lidé ve vzduchu nesrazili.

autor: Jolana Nováková | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio