Richard Smíšek o léčbě bolesti zad metodou SMS

16. květen 2012

S odborníkem pro myoskeletální medicínu a vnitřní lékařství MUDr. Richardem Smíškem jsme si povídali o léčbě bolesti zad metodou SMS.

Hovořili jsme o tom, jaké nejčastější problémy v oblasti zad lidé řeší. Probírali jsme příčiny jejich vzniku. Mluvili jsme o tom, jak lidem komplikují život. A probírali jsme, jak pomáhá bolesti zad řešit metoda SMS.

Přes nárůst nových poznatků v medicině zůstává velkým problémem léčba a prevence degenerativních poruch páteře. Zdá se, že terapeutické neúspěchy spočívají v nedostatečném vzdělávání lékařů a fyzioterapeutů z oblasti koordinace a stabilizace pohybu svalovými řetězci. Především chybí základní znalosti o koordinaci a stabilizaci chůze.

U skoliózy je situace složitější. Zdá se, že většinou se jedná o primární centrální poruchu v oblasti řízení pohybu a svalového tonu. Někdy je porucha jen mírně vyjádřena ve smyslu malé mozkové dysfunkce a čeká na svoji příležitost. Při jednostranném mnohahodinovém přetížení školních dětí rozvíjíme další negativní faktor asymetrickou svalovou dysbalanci. Tu podstatně zhorší nevhodný sport v době růstu (tenis, hokej, inline-scating, florbal, jízda na kole, plavání,..). K tomu se přidá akcelerovaný růst. Sečtením negativních faktorů vzniká funkční skoliotická křivka.

MUDr. Richard Smíšek - ukázka cvičení

SMSystém je cvičení, které páteř stabilizuje (dává jí pevnost) a zároveň mobilizuje (dává jí pohyblivost). Stabilizace páteře v průběhu pohybu je prováděna dlouhými svalovými řetězci ve tvaru spirál, které páteř protahují směrem vzhůru (trakce) a vyrovnává jí do centrální osy (centrace).

Tento efekt je zásadní opatření pro regeneraci sedavého způsobu života a výbornou prevencí vzniku degenerativních změn páteře a kloubů. SMS je metoda, která integruje: posilování, protahování a nácvik koordinace pohybu. Rozvíjí cit pro rovnováhu a vyrovnané držení těla, rozvíjí schopnosti řídit volný pohyb a fixuje optimální pohybové vzorce.

Metoda exaktně anatomicky definuje svalová zřetězení, se kterými pracuje. Dává přesně definovanou koordinační souhru, za které se zákonitě opakuje pozitivní vliv na páteř - centrace (vyrovnání do střední osy) - trakce (protažení směrem vzhůru). Léčebná metoda SMS je klinicky používaná 25 let.

Metoda SMS přináší možnost rychleji a efektivněji léčit onemocnění páteře. U řady chronických poruch páteře, které nebyly předchozí terapií ovlivněny dává možnost efetivní léčby. SMS je zároveň účinná prevence degenerace páteře v denním životě i sportu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.