Rodič jako štvanec? Ne, i šéf vám v práci může pomoci

3. září 2013

S psycholožkou Mgr. Eliškou Kodyšovou a sociologem Mgr. Tomášem Bitrichem jsme mluvili o slaďování práce a rodiny. Probírali jsme, jak je možné tento těžký úkol zvládnout.

Většina zaměstnaných lidí dobře ví, že když mají vedle práce dostatek času věnovat se své rodině a dalším osobním záležitostem, jsou spokojenější, klidnější a zdravější. Jak ale o této skutečnosti přesvědčit svého zaměstnavatele a přimět ho, aby aktivně podporoval slaďování pracovního a osobního života?

Tomáš Bitrich

Připravte se

V první řadě vězte, že vašim největším nepřítelem je strach ze změny. Obava zaměstnavatele, že když dá vám, zaměstnancům a zaměstnankyním, více volnosti (například formou flexibilní pracovní doby nebo možnosti práce z domova), ztratí kontrolu nad vaším pracovním výkonem a ten se navíc určitě sníží. Tato obava je zcela pochopitelná, počítejte s ní a ve své argumentaci udělejte všechno proto, abyste ji snížili.

Zkuste si vzpomenout na nějakou pozitivní systémovou změnu, která se ve vaší organizaci odehrála. Jistě i před ní panovaly obavy a přece se nakonec všechno zvládlo. Vy nyní můžete zaměstnavateli tuto skutečnost vhodně připomenout. Ještě účinnější mohou být příklady odjinud.

Žena a muž, práce, zaměstnání, sekretářka, vedoucí, ředitel, kancelář

Získejte spojence a vyjednávejte

Konkrétní postup vyjednávání o nové systémové změně záleží na velikosti a interním uspořádání firmy.

Má-li firma vlastní personální oddělení, informujte ho, že byste stáli o zavedení systému opatření na podporu slaďování pracovního a osobního života. Snažte se pro svou věc předem získat co nejvíce kolegů a kolegyň, kteří jsou ve stejné či podobné situaci jako vy. Čím konkrétněji formulujete své požadavky a možnosti řešení, tím lépe.

Nasměrujte svého zaměstnavatele k informacím

Na straně zaměstnaných, kteří chtějí lépe skloubit pracovní a osobní život nestojí jen zákon, ale i dobrá praxe v některých firmách. Stále více zaměstnavatelů se zajímá o tzv. genderový audit a na základě jeho zjištění zavádějí konkrétní slaďovací opatření.

Vzdělávání v zaměstnání. Ilustrační foto

Nyní mají navíc zaměstnavatelé možnost zapojit se do projektu "Cesta ke slaďování práce a rodiny vede přes genderový audit", ve kterém mohou projít genderovým auditem a následně využít odborného poradenství při zavádění vybraných opatření. To vše je zdarma. Projekt podporuje Evropský sociální fond v ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Příklady dobré praxe, zkušenosti zaměstnavatelů a další informace najdete na www.aperio.cz. Původní článek byl redakčně zkrácen.

autoři: Alima Martinová , Markéta Barošová Lajdová
Spustit audio