Roman Erben dělá popeláře už víc než čtvrt století. S popelářským autem se otočí doslova na pětníku

16. listopad 2021

Popeláře většinou moc nevnímáme. Když nám zablokují průjezd ulicí, jen málokdo má pro ně pochopení. Bez nich bychom se ale nejspíš utopili v hromadách odpadků. Jejich práce je přitom neuvěřitelná dřina. Roman Erben za den nasbírá 12 tun odpadu, s obřím autem se přitom dokáže otočit doslova na pětníku.

Řidič Roman Erben nasedá do popelářského auta každý den kolem šesté hodiny ráno. Dnes podle rozpisu dispečinku míří do Pikovic. Popeláře dělá opravdu dlouho, a tak ho jen tak něco nepřekvapí. „Rodiče měli firmu na svoz odpadu, tak jsem to začal dělat po vojně, takže 26 let,“ vzpomíná, jak se k práci popelářů dostal. Posádka vozu obvykle sestává ze tří lidí: řidič a dva závozníci. Tentokrát je ale jeden ze závozníků nemocný, a tak musí řidič občas vylézt z kabiny, aby závozníkovi Martinovi pomohl s vysypáním kontejnerů. „Aspoň si protáhnu záda,“ směje se Roman.

Rukama jim projdou každý den stovky popelnic a kontejnerů. Někdy jsou těžké tak, že je ani popelářské auto nedokáže vyklopit do korby. „Lidi tam v zimě házejí žhavý popel a už se mi stalo, že mi auto chytlo. Museli jsme to vysypat na zem a hasiči to prolili vodou,“ popisuje strasti popelářské práce. Ani terén není pro popeláře ideální. Úzké uličky v Pikovicích chvilku stoupají do kopce a zase klesají. „Cesty jsou úzký, auta jsou větší a lidí tu je víc a víc,“ říká Roman Erben. Bez problémů ale otáčí auto na malém plácku na konci uličky. Občas práci znepříjemní přerostlé větve, keře nebo špatně zaparkovaná auta.

Zkušený řidič Roman Erben má v kabině i zadní kameru, spoléhá ale hlavně na zrcátka

„Kluci jsou extrémně šikovní. Navíc ta technika jim dneska napománá,“ pochvaluje si spolupráci s popeláři Jiří Auterský, který se stará o koordinaci svozu odpadu a úklid Hradišťka, kam spadají i Pikovice. „Tady v těch malých obcích je problém s tím, že svozová auta jsou stavěná do měst.“ Řidič má k dispozici i kameru, která zabírá zadní část vozu a práci závozníka. Při couvání ale Roman spoléhá hlavně na vlastní zkušenost a zpětná zrcátka.

Jak jsou obyvatelé Pikovic pořádní? A co všechno popeláři najdou v popelnici? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio