Roman Šmucler o tom, jak rychle a bezpečně omládnout

20. červen 2012

S přednostou kliniky Asklepion doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. jsme hovořili o nových metodách odstranění vrásek.

V průběhu let vznikají na obličeji každého z nás vrásky. Týká se to mužů i žen. Ženy většinou stárnou rychleji. Zpravidla se o to také více zajímají. Vrásky se nejdříve začnou tvořit kolem očí a pod očima, pak kolem úst, na čele a mezi obočím. Dále se také tvoří vrásky na krku.

Příčinou vzniku vrásek je, že v kůži dochází k úbytku kolagenu a elastinu. Vliv má také mimika člověka. Na vzniku vrásek se podílejí i vnější vlivy - např. nadměrné slunění nebo znečištěné ovzduší.

Někdy ženy jejich vrásky trápí a rozhodují se pak, jestli využijí k jejich odstranění nějaký zákrok z nabídky estetické medicíny. K nejznámějším patří aplikace botulotoxinových přípravků, kterým se lidově říká klobásový jed. Používá se na odstranění mimických vrásek okolo očí či na čele. Přípravek vstříknutý pod kůži přeruší nervosvalové spojení a zabrání mimickému svalu v jeho smršťování a tím i tvorbě mimických vrásek. Efekt trvá čtyři a více měsíců.

Existují i výplňové materiály. Vrásky lze vyhladit vpichem injekce s výplňovou látkou. Výplňové materiály jsou vhodné pro vrásky kolem úst, nosu či v dekoltu.

K novým metodám patří vyhlazení vrásek aplikací vlastních tukových buněk (lipotransfer). Při jediném zákroku je klientovi odsán tuk liposukcí z problematických partií, jako jsou boky, stehna, břicho apod., a následně je aplikován do míst, kde je ho nedostatek, například do nosoretních vrásek.

Pleť je možné omladit i pomocí laseru. Díky jeho paprskům se v hloubi kůže povolená kolagenová vlákna stáhnou, stará a poškozená se vstřebají a během šesti týdnů se začínají tvořit nová, pružnější.

Dále existují nové technologie, které umožňují zkrášlovat i opálenou pleť. Speciálním systém se prohřejí hluboké vrstvy kůže, čímž se stimulují a zkracují ochablá kolagenová vlákna. Vede to pak k vyhlazení vrásek a zlepšení kontur obličeje.

Nejradikálnější metodou na vypnutí vrásek je face-lift. Výsledkem operace je pronikavě mladší vzhled klienta. Novinkou v plastické chirurgii je endoskopický brow-lift. Omladí oční okolí a zbaví obličej podmračeného výrazu. Brow-liftem lze upravit polohu obočí a vypnout čelo.

autoři: Alima Martinová , Roman Šmucler
Spustit audio