Rychle zhubnout? Nemožné, jen se odvodníte

14. únor 2013

Tentokrát jsme se zaměřili na rychlost při hubnutí. Dozvěděli jste se například, za kolik dní je reálné zhubnout 1 kilogram tuku, čím a jak se dá ovlivnit rychlost hubnutí a co všechno hraje jakou roli - strava, pohyb, rychlý nákup, rychlé vaření apod.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V téhle chvíli začíná další část seriálu Hubněte zdravě a hubnout budeme jako vždy s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobré odpoledne. Všechny vítám.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Valentýnské odpoledne máme. My si připomínáme spousta i jiných věcí, ale vy Valentýna slavíte, paní doktorko?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dodnes jsem neslavila. A dnes jsem dostala růže a budu slavit, krása.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Chlubí se doktorka Kateřina Cajthamlová. My jsme diskutovali nebo vlastně i vy jste diskutovala se svými fanoušky na facebooku, na adrese www.facebook.com/hubnetezdrave. Tam jsme se i ptali, jestli lidé slaví nebo neslaví Valentýna. A jedna z reakcí je třeba, Valentýn se u nás doma neslaví. Je to prostě jen den a malé radosti si děláme pořád. Tenhle svátek beru jako komerční a protože jsem pracovala v obchodě, tak si myslím, že je to i svátek otrocký pro prodavačky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je to možné. Je to stejné jako dřív bývalo MDŽ. Já si myslím, že nic se nemá přehánět. Samozřejmě ta filozofie, že si děláme malé radosti, je fajn, ale já si myslím, že svátky je taky fajn.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale víte, že ten svátek vznikl z potřeby toho, že jeden prodejce v Americe přání zjistil, že v únoru má plonkové období, tak si tenhle svátek vymyslel?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Patriku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Nebudu kazit radost z růží. Rychle přejděme k našemu rychlému dnešnímu tématu, to je hubnutí a rychlost. Tak tedy má rychlost vliv na to naše hubnutí. My to pak rozebereme z různých aspektů a pohledů. Ale má nebo nemá?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Víte, říká se, co se vleče, neuteče, aneb práce kvapná málo platná. Já teď využívám toho, že teta Kateřina měla spoustu různých přísloví. Ono na tom něco je. Zhubnout pět kilo rychle za týden, opravdu není žádný kumšt. Prostě to je odvodnění, ztráta se netýká většinou tukové tkáně. A je to hned pryč, ale zhubnout takových pět, šest, sedm, centimetrů z oblasti břicha u člověka, který není sportovní, je vystresovaný, má nepravidelný režim, to je kumšt. A to může trvat docela dlouho. A kilo svalů od kila tuku se neliší na váze, ale na centimetry.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Aby to dlouho bylo i zdravé a tedy mělo to smysl, pomůže i rychlost třeba konzumace jídla, to, jak rychle jíme, jestli hltáme nebo jíme pomalu nebo je tam nějaká spíš vhodná středová doba toho jídla.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Obecně se říká, že pocit nasycení vzniká přibližně 20 minut poté, co jsme zahájili jídlo. Měli bychom proto dělat to, co dělalo už americké námořnictvo, oni to dělali z důvodů, aby každý námořník okamžitě, kdykoliv se mohl postavit a říct, yes sir, a přijmout tedy rozkaz, a to je to, že se krájí věci na malé kousky. Každé sousto se pěkně vychutná, pěkně se promísí se slinami. Tohle to, pokud děláme, tak jíme zdravě. Z té stravy jednak máme potěšení senzorické, to znamená chuťové, třeba i čichové, jednak máme samozřejmě lepší vstřebávání živin. Je taky důležité, abychom si rozdělili stravování na dostatečně velké dávky, abychom neuzobávali někde mezi počítačovou prací. Čili udělat si na jídlo určitý čas, jídlo je rituál. Dřív lidé o jídlo bojovali, dneska my máme jídla nadbytek. A vůbec si ho nevážíme. Dřív prostě lidé vychutnávali skývu chleba, když dostali kousek jablíčka, tak z toho měli svátek.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To je právě to vychutnávání. Protože když si člověk vyrazí třeba někam do restaurace, kde podají nějaký gastronomický zážitek a malou porci, tak si to člověk také dávkuje po menších kouscích a vychutnává si to. A není to tak, jako když dostaneme karbanátek, překrojíme ho napůl a jednu půlku, druhou půlku a je pryč.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych ještě řekla jednu věc. To, že právě lidé hltají a že jedí ve velikém spěchu jídlo, způsobuje nejen, že teda k tomu polykají vzduch, nejen, že trávící trakt není potom dostatečně připravený na to, aby tu stravu zpracoval, ale znamená to také, že potom mohou mít vlastně pocit, že jako toho nesnědli dost a vlastně po tu dobu dvaceti minut, než dojde k nasycení, můžou si dávat ještě něco malého a ještě něco malého a ještě trošku. A vlastně té stravy zkonzumují zbytečně mnoho.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová v našem seriálu Hubněte zdravě.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Robie Williams s námi a také doktorka Kateřina Cajthamlová bude odpovídat na naše otázky, může i na vaše. Využijte toho a zavolejte nám 221 553 777, hubněte zdravě, řešíme i rychlost, která souvisí s hubnutím, ale třeba i s pohybem, nákupem, vařením. Co nákupy, máme je dělat rychle nebo raději pomalu, paní doktorko?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak to záleží na tom, jestli znáte složení výrobků, které kupujete a jestli si je doma kontrolujete. Pokud vlastně člověk přijde do nějakého obchodu, který nezná, tak je dobré nakupovat spíš pomalu, spíš se vyptat, kde všechno všude mají ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A pak odejít téměř s poloprázdnou, protože zjistíme, že ne tolik zboží je vhodného, ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Teda, Patriku, vy jste dneska jedovatý. Je to pravda samozřejmě, ale za to si může spotřebitel sám. Po těch 24 letech nečtení složení už výrobci vysloveně zvlčeli. Je to pravda. Takže raději opatrně. Číst malá písmena a pokud jsou písmena příliš malá a nečitelná, nechte to výrobci normálně k dalšímu použití. Takže to, co se týče nakupování. Samozřejmě to, že by člověk měl nakupovat poté, co je sytý, to už jsme tady probírali. Já to jenom pro jistotu připomínám. Protože člověk, který je hladový a už rychle běží domů, aby teda honem rychle si něco dobrého uvařil, tak má tendenci kupovat spíš potraviny vysokoenergetické, maloobjemové a příliš je nekontroluje a nevybírá. Takže rozhodně čerstvost ovoce, to, že zelenina není plesnivá, vybírat správné pečivo. Prostě tohle to zabere určitý čas. Nezapomeňme, že ženy, dřív, když chodily na trh, tak tam opravdu strávily celé dopoledne a fakt jako daly si záležet ....

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Přestože věděly, ke komu jdou, s kým mají tu čest, tak stejně vybíraly pečlivě kousek po kousku.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vybíraly pečlivě, ano, přesně tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A když přijdeme domů, tak má smysl takové to rychlé vaření? Dnes i vychází spousta kuchařek třeba jídlo nebo večeře za třicet minut nebo za pětadvacet. Má to smysl a můžeme díky tomu třeba dobře a zdravě jíst nebo i zhubnout?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla, že je spousta velmi kvalitních rychlých receptů. A vůbec ona rychlá úprava jídla je ta zdravější. Takové to, jakože to nakládám, pak to jako složitě peču, pak to ohřívám, pak to prostě zapražuju, prostě ta tradiční česká strava, která zabere třeba tři dny vaření, ona bývá většinou vysokoenergetická. Takže já si myslím, že rychlé vaření je v pořádku. Samozřejmě tady úplně nechávám stranou a velmi varuji před všemi instantními věcmi. Nebo před hotovkami, které jenom vezmu z toho krámu a strčím je do mikrovlnky. Tohle nemyslím.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže rychlé vaření ale z čerstvých surovin, ano?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Z čerstvých surovin. Tady doporučuju zejména k večeřím ryby, protože ryby jsou hotové opravdu během velice krátké doby. Dají se vlastně přes den připravit nějaké suroviny, které se potom večer jenom dopřipraví. To se týká hlavně luštěnin. Je důležité, aby člověk vlastně ten recept měl už vyzkoušený, což může vyzkoušet přes víkend, protože i rychlá večeře by měla být velmi chutná, měla by být pestrá. Čili dát si i čas tím, jak upravím jídlo na talíři.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když jste říkala, že jsou zdravější způsoby a odpovídají i tomu rychlému. To znamená, co je takový, kromě už odsouzeného asi dušení a pečení?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím vaření v páře. Já jsem dušení tak úplně neodsoudila. Jako chvilku dusit je možné. Ne moc dlouho. Samozřejmě horkovzdušná trouba, potom existují takové ty chytré trouby, které to udělají buď v páře nebo to udělají prostě jako na crisp. Čili ty všechny věci, ty jsou velmi vhodné. Co se týče vlastně přípravy bez tuku, tak o tom mluvíme dnes a denně. Takže znovu, je důležité zejména u večerního jídla žádné smažení. Toho tuku menší množství. Suroviny nízkotučné. Ale rychlá večeře může být i například večeře studená. Taky bych se jí nevyhýbala.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže rychlou večeři z čerstvých surovin třeba proto, abychom to rychle zvládli a mohli se víc věnovat pohybu?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A tomu se budeme věnovat i s vámi za chvíli.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
I my s vámi zůstáváme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou ještě na chvíli s pořadem Hubněte zdravě ve vysílání Českého rozhlasu Region, rádia vašeho kraje. A s tématem hubnutí a rychlost. Probrali jsme vaření, nákupy a slíbili jsme i pohyb. Tak, jak je to s rychlým pohybem?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, já bych chtěla nejdřív pro posluchače oddělit večeři od pohybu. Tady, jak jsme to říkali v tom minulém vstupu ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jakože jídlo ne za pochodu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
... tak to vypadalo, jakože někdo půjde sportovat po večeři. To není vůbec vhodné. Po večeři už by se sportovat nemělo. Po těch velkých jídlech zhruba za hodin a půl je dobré mít pohyb, po těch menších jídlech, jako jsou třeba svačiny, za hodinu, ale vždycky mezi pohybem a jídlem by měl být nějaký prostor. Za to večeřet třeba půl hodiny poté, co jsme se hýbali, zejména ženy mohou. Takže tolik jenom o tom, kdy ten pohyb. Jinak, co se týče rychlosti, tak já velmi často slyším, že ti lidé prostě se jdou takzvaně vybít. To znamená, do úplného bezvědomí někde chodí na stepru nebo šílej při tenise nebo hrají nějaké velmi rychlé hry.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Něco rychlého a něco, u čeho se hodně zapotím. To jako má smysl.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, to je velmi oblíbené. Ano, samozřejmě, protože totiž oni se zapotí, čili odvodní. A odcházejí z toho dotyčného zápasu nebo z toho kolbiště třeba o kilo lehčí. Jenomže to je kilo vody, to by měli správně okamžitě dopít. Takže já bych tady doporučovala, aby si lidé uvědomili, že pokud se hýbou nedostatečnou rychlostí, anebo přílišnou rychlostí, tak vlastně spotřebovávají jenom svalový škrob. Obojí vlastně nevede ke zhubnutí. Zhubnutí, na to jsou přesné parametry, které se dají zjistit funkčními vyšetřeními, například nepřímou kalorimetrií při zátěži. A dá se přesně říct, na jaké vytrvalostní tepové frekvenci ten člověk pravděpodobně hubne tuky. Pokud totiž se nedostane do této tepové frekvence, čili ta rychlost je buď nedostatečná nebo přílišná, tak ty tuky zůstávají netknuty a nehubnou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jak to teda udělat, zeptat se doktora, kdy mám a jakou intenzitou hrát fotbal, jak běhat nebo ho mám pozvat na svůj trénink nebo sportovní aktivitu?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ta intenzita zaprvé záleží na zvoleném typu pohybu. Já jsem tady jmenoval pár velmi intenzivních sportů. Patří sem ještě třeba hokej, squash, to jsou velmi intenzivní sporty, kde vlastně dochází k tomu, že ten pohyb je příliš rychlý. Pokud ten člověk vybírá pohyb fyziologický, čili chůzi, tak tam se nemůže stát, že by byla příliš rychlá. Totéž platí pro plavání. Takže tyhle dva typy sportu, ty nejdou dělat příliš rychle. Tam je důležitý ten čas, čili prvních šest až deset minut je zahřívací, tam stoupá tepová frekvence. Potom to jakoby překlikne, vnímavý člověk to v sobě cítí, začne jinak dýchat, začne vlastně pravidelněji se pohybovat. A dostává se do té vytrvalostní frekvence. Pokud například se jedná o chůzi nebo běh, tak ti lidé jsou schopni při té vytrvalostní rychlosti si třeba povídat nebo zpívat. Takže podle fyzických příznaků. Existují různé vzorce s různou přesností. Ale ta opravdu přesná věc je buď kardiologické vyšetření s ergometrií, kdy ale zase nevíme ten individuální výdej. A nebo ta nepřímá kalorimetrie, jinak to nezjistíme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Prozrazuje o rychlosti a rychlém pohybu doktorka Kateřina Cajthamlová. My bychom si to také mohli v rychlosti ještě zopakovat třeba. Takhle by to možná znělo, kdybychom si to rychle převinuli pozpátku pěkně. Já jsem tím chtěl naznačit, paní doktorko, že máme i dneska světový den léčby zvukem. Máte nějaký oblíbený zvuk, díky kterému se léčíte?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Mně strašně moc se líbí zvuk věžních hodin. Ten miluju, ten vy nemáte tady určitě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Někde jo, natáčel jsem.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Zvuk gongu mám moc ráda a potom zvuk kytary u ohníčku, to mě moc baví. Ale já jsem ještě jenom chtěla rychle shrnout. Moji milí posluchači, prosím pěkně, zhubnutí kila tuku u člověka, který není monstrózně obézní, zabere opravdu čtrnáct dní, je zbytečné se každý den vážit a spěchat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak díky za poslední radu a těším se příští čtvrtek zase na Regionu. Mějte se hezky a hezkého Valentýna.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkuji vám, to je ten komerční svátek. Tak nashledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio