S domácím listovým těstem musíte pracovat v chladu, radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Při zpracování listového těsta by měla být v kuchyni nižší teplota než v běžné obytné místnosti. Je to kvůli máslu v těstě. To obyčejně dostupné totiž obsahuje určité množství mléka, které v teple povolí a voda udělá své.

Listové těsto musí být během výroby v chladu, ale toho se v domácím prostředí těžko dosahuje. Proto je dobré dávat těsto mezi provalováním do ledničky. Ale ne na 20 či 30 minut, to by bylo moc dlouho. Těsto by uvnitř vytvrdlo a máslo by se při rozvalování začalo trhat. A trhá se i vodánek, a to už je efekt, který nepotřebujeme.

Takže jednoduše: listové těsto vyválíme, dáme na 10 minut do ledničky, vyndáme, vyválíme, opět dáme do lednice. Postup opakujeme nejlépe 4x, protože se říká, že listové těsto je těsto tisíce lístků. A lístkování vzniká několikerým překládáním a rozvalováním.

Takové domácí těsto se vám odmění chutí i lístkovacím efektem.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková