Samosběr jahod začal letos dříve, ale jahod je méně. Farmáři proto vyhlašují termíny sběru nárazově

22. květen 2024 15:00

O několik týdnů dříve můžete letos vyrazit na samosběr jahod, například do Vraňan na Mělnicku. Jahody jsou sladké a červené, oproti jiným letům je jich ale méně. Může za to mrazivé počasí, a farmáři tak musejí termíny sběru vyhlašovat nárazově.

„Zasáhly nás velmi silné extrémní mrazy, takže ovoce je v České republice ve značné míře hodně zničené. Samozřejmě se to týká i jahod. U nás je škoda přibližně 50 až 70 procent, ale samosběry už přesto probíhají. Jahůdky už zrají, jen je jich bohužel méně,“ říká farmář Milan Hanč.

Podle farmáře dozrává letos kvůli změnám počasí více odrůd jahod najednou. „Sbíráme už několik odrůd. Počasí je o cca tři týdny až měsíc posunuté, takže už sklízíme i středně ranné odrůdy, jako jsou Honeoye, Rumba nebo Sonáta.

Samosběry jahod tedy letos nejsou pravidelné, termíny sběru je proto potřeba sledovat na webových stránkách farem. Platí to i pro další místa v kraji, kam se lze na sběr jahod vypravit, například v Bříství, Kouřimi, Lysé nad Labem nebo ve Zdicích a Sedlčánkách.

V reportáži Radka Duchoně si můžete poslechnout některé spokojené zákazníky, kteří si své první letošní jahody ve Vranňaech nasbírali.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio