Šaty na tělo, výrazné líčení, smyslnost, temperament, energie i romantika. Radka Pšeničková s Danielem Klímou tančí latinu

8. únor 2024

Radka si velký dětský taneční sen splnila až těsně před třicítkou. S Danem tvoří na parketu pár sedmým rokem, jsou mistry republiky v latinsko-amerických tancích a držiteli dalších ocenění. Radka se ale koníčkům z umělecké oblasti věnuje už od dětství. Hrála na klavír, dělá amatérské divadlo, pořádá divadelně-hudební festival Kouřimské poDIVování.

Po absolvování kolínského gymnázia Radka Pšeničková vystudovala obor Sdružená uměnovědná studia na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Následovalo roční denní studium anglického a německého jazyka na jazykové škole, pokračovala ve studiu na Masarykově univerzitě, přičemž nejdříve absolvovala studijní magisterský obor Management v kultuře a poté Učitelství estetické výchovy pro střední školy, taktéž v magisterském programu.

Retro výstava v muzeu

Žije v Kostelci nad Černými Lesy a téměř 10 let působí v Regionálním muzeu v Kolíně ve funkci náměstkyně ředitele. „Mám na starosti marketing, propagaci, průvodcovskou službu, produkční činnost větších akcí a doprovodných programů muzea.“Od roku 2006 pořádá podzimní festival amatérských divadel Kouřimské poDIVování a podílí se na organizaci dalších regionálních kulturních akcí.

Když poslouchám Radčino vyprávění o trénincích, na které jezdí do Prahy třikrát i čtyřikrát týdně, o tanečních soustředěních nebo soutěžích, které se konají o víkendu, říkám si, jestli i v jejím případě platí, že den má jen 24 hodin.

Divadlo hraje od dětství

Navíc, co se týká tance, musí se postarat o to, aby byla „viditelná“. Soutěžní šaty si nechává šít na míru, musí být výrazné, aby upoutaly pozornost. Jsou ozdobené mnoha kameny, čím víc se třpytí, tím lépe. K tomu líčení, účes…

Zkuste si tipnout, jak dlouho trvá nalíčit se a učesat před taneční soutěží a svůj tip si pak potvrďte poslechem reportáže.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.