Scenáristka a režisérka Jaroslava Jenčíková hraje se studenty mladoboleslavské střední školy Na Karmeli divadlo už 40 let

27. listopad 2023

Píše i básně a prózu. Svůj první soubor, který vznikl na této škole, pojmenovala Divadlo Poezie. Existuje dodnes, ale už dávno nehraje ve verších. Jeho členkami ještě stále jsou dvě dívky–ženy z původního souboru.

Jaroslava Jenčíková pochází z Kyjova, z krásného Moravského Slovácka, ale už léta žije v okrajové části Mladé Boleslavi. Studentky pedagogického oboru ve Střední pedagogické škole a Střední odborné škole služeb v Mladé Boleslavi Na Karmeli připravuje ke zkouškám v oblasti dramatické výchovy. Předává jim množství za desítky let nabitých zkušeností. A občas jimi, mají-li zájem, rozšíří řady Divadla Poezie.

Kostýmy jsou jednoduché

V této škole paní Jaroslava působí od roku 1984. „Tehdy to bylo učňovské středisko, učilo se tam 900 žáků, samí prodavači.“ A tehdy tam také založila Divadlo Poezie. „Už po dvou letech práce jsme byli pravidelnými účastníky Wolkerova Prostějova, jednou jsme dokonce vyhráli celostátní přehlídku.“

Motto členů souboru zní: Hrajeme dobře, hrajeme rychle. „To je taková informace pro diváka, aby nebyl zaskočený tím, jak to rychle proběhne. Divák se nesmí nudit, měl by říct, že to bylo hezký, ale krátký. Protože kdyby to bylo obráceně, tak je to tragédie. A to jsme nikdy nechtěli dopustit,“ směje se Jaroslava Jenčíková. Soubor nemá mnoho členů, občas se vejdou do jednoho auta a rekvizity do kabelky. „Říkávám, děvčata, musíte to vyhrát ksichtem.“

S výrobou rekvizit pomohla spolužačka Eliška z oboru designér

To samé učí budoucí pedagožky Na Karmeli. Kostýmy mají jednoduché, s výrobou rekvizit pomáhá šikovná spolužačka Eliška z oboru designér. Letos nacvičují Zlatý kolovrat, samy si ho vybraly. Proč zrovna Erbena? Chtějí předvést emoce, a to v tomto díle lze.

POZVÁNKA

Pokud byste se na dívky ze Střední pedagogické školy v Mladé Boleslavi Na Karmeli i na Divadlo Poezie chtěli přijít podívat, hrát budou v loutkovém sále Domu kultury v Mladé Boleslavi ve středu 6. prosince od 19 hodin. Děvčata představí výše zmíněný Kolovrat a Divadlo Poezie uvede inscenaci nazvanou A ty, táto, hrej.

Studentky pilně zkoušejí Zlatý kolovrat. Vybraly si ho záměrně, aby mohly předvést emoce
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.