SDH Dymokury na Nymbursku

6. březen 2015

Obec Dymokury najdete asi 15 kilometrů severně od lázeňského města Poděbrady na Nymbursku. V Dymokurech býval cukrovar, ze kterého vedla skoro 28 kilometrů dlouhá úzkorozchodná trať spojující okolní obce. Dodnes tam stojí pivovar, ale pivo už nevaří. Na začátku 17. století bylo v okolí Dymokur přes 100 rybníků. Pod Dymokury patří ještě obce Svídnice a Černá Hora a také území Deblice a Jakubský mlýn. V Dymokurech žije asi 900 obyvatel.

SDH Dymokury má 64 členů. Hasiči mají k dispozici auto Avia, GAZ 69, koňskou stříkačku Smejkal z roku 1891 a několik požárních stříkaček. Několikrát pomáhali při povodních, pořádají např. turnaj v kulečníku Dymokurská koule, ples, dětský maškarní karneval a dětský den. Soutěžní družstva se účastní Polabské ligy, memoriálů a místních pohárů.

Družstvo žen získalo za 10 let celkem 96 pohárů a diplomů. Hned po svém založení v roce 2002 vyhrály ženy první ročník Polabské ligy.

Dobrovolné hasiče z Dymokur můžete až do pátku 13. března 2015 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) DYMOKURY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.