SDH Hlásná Třebaň na Berounsku

13. únor 2015

Obec Hlásná Třebaň najdete na levém břehu řeky Berounky, dva kilometry jihovýchodně od Karlštejna na Berounsku. Území Hlásné Třebaně bylo osídlené už v době bronzové. První písemná zmínka o obci je z roku 1000, kdy ji věnoval kníže Boleslav III. ostrovskému benediktinskému klášteru. V polovině 14. století ji vykoupil Karel IV. a připojil k hradu Karlštejn. V Hlásné Třebani dnes žije asi 950 obyvatel.

SDH Hlásná Třebaň má asi 50 členů. Věkový průměr je 25 let, nejmladší hasičce teprve 3 roky. Pořádají spoustu akcí, např. masopust, dětský den, ples a především hudebně-hasičský festival HASOFEST. Pomáhají obci s úklidem a údržbou vesnice, věnují se hodně dětem.

K jejich nejčastějším zásahům patří „záchrana“ kontejnerů na odpad. Především prý opilci je totiž hází do řeky Berounky nebo zapalují.

Dobrovolné hasiče z Hlásné Třebaně můžete až do pátku 20. února 2015 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) TREBAN na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.