SDH Kozohlody na Kutnohorsku

13. listopad 2015

Kozohlody najdete asi jeden kilometr na sever od obce Vlkaneč, pod kterou také spadají, 5 km východně od Golčova Jeníkova a 14 km od Čáslavi na Kutnohorsku. Obec vznikla na začátku 14. století, k jejímu názvu se váže zajímavá pověst.

O původu názvu Kozohlody vypráví pověst, ve které se říká, že okolní přemokřené pozemky nebyly vhodné pro zemědělství, a tak tu lidé chovali kozy. Ty ale kyselou trávu neměly rády, a tak spásaly pozemky panské. V Kozohlodech dnes žije asi 130 lidí.

SDH Kozohlody má 56 členů. Mají dvě mužská družstva, jedno ženské. Z techniky se mohou pochlubit hlavně historickou motorovou stříkačkou „Márovka“ z roku 1930. Je stejně stará jako sbor sám. Kozohlodští hasiči pořádají spoustu akcí, např. ples, pálení čarodějnic, nejrůznější prázdninové akce včetně cyklistických výletů a rozsvícení vánočního stromu.

Dobrovolné hasiče z Kozohlod na Kutnohorsku můžete až do pátku 20. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) KOZOHLODY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.