SDH Radětice na Příbramsku

19. září 2014

Radětice najdete asi 8 km jihovýchodně od Příbrami. První písemná zmínka o obci je z roku 1298 a její půdorys tvoří staroslovanský kruh. Radětice lemuje kopec Babylon a vrch Silina. Na vrchu Stráž byl nalezen bronzový poklad o váze 7 a půl kilogramu. Na poli mezi Raděticemi a Palivem jsou prastaré opuštěné štoly zřejmě na železnou rudu. V minulosti tam došlo k několika propadům. V Raděticích včetně osady Palivo žije asi 150 lidí.

SDH Radětice má 50 členů. Mají dvě speciální soutěžní požární stříkačky, historickou ruční stříkačku z roku 1901 a automobil Škoda 706 RT. Věnují se hlavně požárnímu sportu, vyhráli Brdskou i Benešovskou ligu. Pořádají hasičský ples, zábavy a pomáhají i s dalšími akcemi v obci. Nejstarším členem SDH Radětice je Antonín Jarolímek, kterému bude v lednu 90 let.

Ženské družstvo má několik zajímavostí. Například: jedna z členek je silná astmatička (běhá s proudnicí), další je hokejovou rozhodčí a další vychovává děti-hasiče v jiné obci.

Dobrovolné hasiče z Radětic můžete až do pátku 26. září 2014 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) RADETICE na číslo 907 77 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.