SDH Všechlapy na Nymbursku

11. březen 2016

Všechlapy najdete asi 4 km severně od Nymburka. Stejnojmenných vesnic je v celé republice celkem šest. Dvě jsou v severních, dvě v jižních a dvě ve středních Čechách. Ty druhé středočeské Všechlapy jsou kousek od Divišova na Benešovsku. A stejně jako třeba Týnce a Kostelce, i Všechlapy se pravidelně setkávají. První písemná zmínka o Všechlapech na Nymbursku je z roku 1223. V obci žije asi 670 obyvatel.

SDH Všechlapy má 55 členů, z toho je 9 žen a 24 dětí. Z techniky mají např. MAN - 20 CAS, Tatru 805, Ford Transit, PPS 12, DS 16, kalové čerpadlo, elektrocentrálu a dýchací přístroje. Zasahují zhruba jedenáctkrát ročně. Pořádají mimo jiné okrskovou soutěž První nasátí, hasičský ples, čarodějnice a podílejí se na organizaci Dětského dne a rozsvícení vánočního stromku. SDH Všechlapy funguje nepřetržitě od roku 1900.

Dobrovolné hasiče z obce Všechlapy na Nymbursku můžete až do pátku 18. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) VSECHLAPY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.