SDH Záboří nad Labem na Kutnohorsku

20. únor 2015

Obec Záboří nad Labem najdete pět kilometrů jihozápadně od Chvaletic v Pardubickém kraji a deset kilometrů východně od Kolína. Záboří ale patří do okresu Kutná Hora. Nedaleko se vlévá Doubravka do Labe. Obec má dvě části: Záboří a Habrkovice. První písemná zmínka o obci je z roku 1338. V Záboří nad Labem žije asi 800 obyvatel.

SDH Záboří nad Labem má 64 členů. Mají Pragu V3S, tři stříkačky, z toho jednu historickou (Stratílek z roku 1943) a plovoucí čerpadlo. Jezdí na odborná cvičení a soutěže, zasahují při požárech a povodních, pořádají sběr starého železa, ale také kulturní akce, např. čarodějnice, dětský den a rozloučení s prázdninami.

Loni založili ženské družstvo a kolektiv mladých hasičů (hasičský kroužek).

Dobrovolné hasiče ze Záboří nad Labem můžete až do pátku 27. února 2015 do 14:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ZABORI na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Každý, kdo se zapojí do hlasování, může vyhrát pivo na celý měsíc zdarma!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.