SDH Žernovka na Praze-východ

25. březen 2016

Žernovku najdete asi půl kilometru severně od Mukařova na Praze-východ. Společně se Srbínem také pod Mukařov spadá. Počátky Žernovky se datují do druhé poloviny 14. století. V obci se těží kvalitní kámen. Dnes je tam jeden lom, několik je jich zatopených. V Žernovce žije asi 300 lidí.

SDH Žernovka má 46 členů, z toho 15 žen. Na soutěže jezdí 3 dospělá družstva. Dětem se chtějí začít věnovat do dvou let, zatím pro ně ale nemají potřebné zázemí. Z techniky disponují např. Tatrou 148 CAS 32, VW Passatem, PPS 12 a dvěma PPS 8. Pořádají hasičský ples, dětský den a hasičskou „retro“ soutěž Žernovská osmička.

Dobrovolné hasiče z obce Žernovka na Praze-východ můžete až do pátku 1. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) ZERNOVKA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.