Školáci v Lysé nad Labem si prodlouží prázdniny, firma nestihla opravy budovy včas

31. srpen 2015

Týden prázdnin navíc bude mít část žáků v Základní škole Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem na Nymbursku. Čtyřdenní volno pro žáky II. stupně vyhlásila ředitelka školy Irena Jarešová proto, že stavební firma nestihla opravy dokončit včas.

Mnohé školy budou 1. září vypadat jinak, než když je žáci v červnu opustili. Místo učitelek do nich na dva měsíce nastoupili stavební dělníci, údržbáři a malíři. Ne všude se ale stavební práce podařilo dokončit včas. V Základní škole Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem museli začátek školního roku dětem z druhého stupně odložit.

Stavební firma, která měla opravit střechu a rozvody, totiž podle ředitelky školy Ireny Jarešové podcenila své schopnosti a nestihla opravy dokončit v termínu. Práce na rozvodech tepla a vody už jsou prý sice hotové, ale je nutné ještě udělat velký úklid.

Ředitelka školy proto pro žáky 6. až 9. tříd vyhlásila čtyři dny ředitelského volna. Mladší žáci však do školy musí.

Nové pavilony v Milovicích či Líbeznici

Úprav se dočkala i další školní zařízení. V benešovské Základní škole Dukelská mají novou hernu až pro 30 družinových dětí. Na začátku prázdnin tu navíc dělníci odstranili most, po kterém děti do budovy chodily. Škola ho musela na jaře kvůli havarijnímu stavu podepřít. Pokud bude dobré počasí, mohl by být nový vstup hotový do konce roku.

V některých učebnách Základní školy Sídliště ve Vlašimi je nová podlaha a v šatnách na prvním stupni přibyly skříňky. Ve škole Václava Havla v Poděbradech zase kompletně opravili kuchyni.

Velká novinka čeká žáky v Čechticích, také na Benešovsku. Každé ráno tam totiž budou školáci procházet čipovým terminálem. Podle ředitelky Lenky Proschkové tak rodiče přes internet zjistí, jestli jsou jejich děti ve škole.

Do úplně nového školního pavilonu usednou prvňáci v Milovicích na Nymbursku nebo v Líbeznici u Prahy.

autoři: Soňa Jindrová , Kryštof Kamenický
Spustit audio