Škytáte déle než dva dny? Zajděte k lékaři, taková škytavka už není neškodná

22. září 2023

Škytavka přichází většinou nečekaně a za chvíli obvykle odezní. Někdy může být i několikahodinová, ale většinou trvá minuty, někdy desítky minut. Když trvá déle, může být i bolestivá. A škytá každý stejně?

„Škytavka je příznak nikoliv nemocí, ale je to příznak téměř až sto onemocnění nebo sto stavů,“ zdůrazňuje gastroenterolog Ondřej Štěrba. „Nejčastěji jsou to naštěstí stavy, které nejsou vážné a jsou přechodné.“

Proč se škytavka často vyskytuje po jídle, neumí vědci přesně říct, stejně jako proč se vyskytuje častěji u mužů. „Tam to může být tím, že muži častěji jedí rychle a pijí raději bublinkaté nápoje a víc alkoholu,“ přemítá Kateřina Cajthamlová.

Nejčastější příčiny škytavky

  • hltání, kdy se rychle roztáhne žaludek
  • málo rozžvýkané jídlo
  • přejídání se
  • pití sycených nápojů nebo dehydratace či naopak vypití velkého množství tekutin najednou
  • pití alkoholu
  • kořeněná jídla
  • vydatný smích nebo jiné emoční rozrušení

„Podráždí se brániční nerv, dojde k prudkým záškubům bránice, uzavře se příklopka hrtanová a dojde k charakteristickému zvuku,“ definuje lékař vznik škytavky.

Škytá každý stejně, nebo originálně? „Pravděpodobně to nebude úplně stejně, protože se tam účastní příklopka hrtanová, takže minimálně v tom zvuku se to bude lišit,“ vysvětluje lékařka.

Škytavkový rekord

Server idnes.cz uvedl jeden medicínský rekord muže, který proškytal nepřetržitě neuvěřitelných 68 let. Američan Charles Osborne začalo škytat v roce 1922 a škytavka u něj trvala až do února 1990.

„Jsem skeptický k tomu, aby někdo takto celý život prakticky škytal. Vede to k vyčerpání organismu. Je to stav, který je krajně nenormální, nejenom akusticky. Taková škytavka určitě není neškodná.“

Co pomáhá

U nezávažných typů škytavky může člověk zkusit, co chce. „Nejčastěji funguje upřít pozornost jinam – dotyčného vylekat, například fouknout miminku do tváře, aby se leklo,“ radí Kateřina Cajthamlová. Dospělého můžete praštit mezi lopatky nebo fungují babské rady, které nám volali posluchači do vysílání. „Mně funguje kostka cukru a zapít vodou,“ sděluje posluchač.

„Pokud je to neškodná přechodná škytavka, existuje řada různých postupů. V zásadě funguje zadržet dech a ten reflex přebít. Škytavka by měla do několika desítek vteřin ustat,“ doplňuje lékař.

„Doporučená lékařská rada je Valsalvův manévr, který představuje usilovný výdech proti uzavřené hlasové štěrbině. Jako když chcete nafouknout například stříkačku. Tím si zvýšíte nitrohrudní tlak, což může zafungovat,“ přibližuje manévr doktorka Kateřina.

Víte, ze které země pochází vaše oblíbené jídlo?

Kdy jít k lékaři

„Vážné příčiny škytání jsou rozděleny podle orgánů, které mohou být postiženy, a to jsou orgány kolem bránice. Hrozí onemocnění plic – zápaly plic, ale i nádorová onemocnění. Proto

pokud škytáte obtěžujícím způsobem 24 hodin nebo méně obtěžujícím způsobem dva dny, je potřeba zajít k praktickému lékaři.“

Zpravidla vás pošle na vyšetření ke gastroenterologovi, aby zkontroloval jícen a žaludek. „Je dobré nechat si prohlédnout také střeva a srdce. Pokud ale netrvá déle než dva dny, není potřeba s ní nic dělat,“ uklidňuje Kateřina Cajthamlová.

Co může způsobit škytavku ze spaní? Souvisí škytavka se vzpomínáním? Co si o škytavce myslí malé děti? Jejich roztomilé odpovědi si poslechněte v pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Příštím tématem bude motání. Dotazy do vysílání můžete posílat předem přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio