Slavia je alespoň do pondělí v čele Gambrinus ligy

28. září 2008

Nedělní zápasy osmého kola fotbalové Gambrinus ligy přinesly výhry favoritů a nového lídra tabulky. Slavia si doma snadno poradila s Olomoucí a přeskočila dosud vedoucí Spartu. Jestli se na první příčce bude vyhřívat i po dnešku, ukáže večerní duel Letenských v Liberci.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:3 (0:2)

V sobotní předehrávce prolomili fotbalisté Baníku Ostrava střeleckou bezmoc z posledních utkání a porazili Plzeň na její půdě 3:1. Skóre utkání otevřel v 25. minutě ostravský Otepka ranou z hranice šestnáctky. Domácí se dobrou půl hodinu pouze bránili a když se odvážili zaútočit, nestíhali brejky Baníku. Po jednom z nich fauloval v pokutovém území Jiráček, Svěrkošovu penaltu ale chytil brankář Poštulka. Hosté se však dočkali v 38. minutě, když se trefil Lička. Po změně stran dokázal plzeňský kapitán Horváth snížit, ale zlepšený výkon Plzně k vyrovnání nevedl. Udeřilo naopak na druhé straně, když po dalším brejku a faulu přišla druhá penalta. Nabídnutou šancí nepohrdl Otepka a rozhodl o výsledku utkání. Ostravští si tak před čtvrteční odvetou poháru UEFA na hřišti Spartaku Moskva zvedli sebevědomí.

Branky: 57. Horváth - 25. a 63. z pen. Otepka, 38. Lička. Rozhodčí: Matějek - Ubias, Teuber. ŽK: Rezek, Poštulka, Rada - Zeher, Vašek. Diváci: 3835.

FK Viktoria Žižkov - FK Mladá Boleslav 1:2 (0:1)

Mladá Boleslav veze tři body ze Žižkova a dotáhla se na dosud vedoucí Spartu. Čtyři tisícovky diváků viděly dobrý fotbal a dva kuriózní góly. O první se postaral hostující Sylvestre, jehož tečovaná střela skončila velkým obloukem za překvapeným Bartalským. To domácí vyburcovalo k velké aktivitě, která nakonec přinesla ovoce po změně stran. Švancara při zahrávání trestného kopu nečekal na hvizd rozhodčího a při formování zdi zaskočil nepřipraveného Millera. Ani jeden tým se s bodem nechtěl spokojit a tak byl k vidění útočný fotbal. O výsledku nakonec po pohledné kombinaci rozhodl mladoboleslavský Pecka.

Branky: 49. Švancara - 18. Sylvestre, 72. Pecka. Rozhodčí: Paták - Večeřa, Vysloužil. ŽK: Stracený - Sylvestre, Mendy, Poláček. Diváci: 4181.

FK Příbram - Bohemians Praha 2:1 (2:1)

Souboj dvou nováčků neměl prvoligové parametry, tři pěkné momenty však nabídl. O první gól se v 25. minutě postaral hostující kanonýr Marek Kincl. Domácím se ale ještě do poločasu podařilo vývoj utkání otočit. Nejprve ve 33. minutě povedeným lobem vyrovnal kapitán Huňa, těsně před půlí se přesnou hlavičkou z malého vápna prosadil Pleško. A protože druhý poločas mnoho fotbalové radosti nenabídl, skončilo utkání výhrou domácích 2:1.

Branky: 33. Huňa, 45. Pleško - 25. Kincl. Rozhodčí: Kocián - Wilczek, Dobrovolný. ŽK: M. Knakal, Borek - Jeslínek, Kropík, Kincl, Grznár.

FK Teplice - Tescoma Zlín 2:0 (0:0)

Domácí zvítězili díky dvěma trefám svátečního střelce Kleina. První půle přinesla oboustranný boj plný nepřesností a pramálo fotbalových nápadů. Po změně stran si Teplice vypracovaly mírnou převahu, která vyustila v několik standartních situací. A domácí je dokázali zužitkovat. Klein se nejprve trefil v 66. minutě z přímého kopu ze třiceti metrů, po třech minutách využil podobné situace v podání Stožického a prosadil se hlavou. Neviditelný Zlín nakonec mohl být rád že neinkasoval potřetí, když v závěru Mahmutovič pálil jen do břevna.

Branky: 66. a 69. Klein. Rozhodčí: Jech - Handlíř, Drastík. ŽK: Vachoušek, Ljevakovič, Mareš - Bača, Malcharek, Malár. Diváci. 3055

1. FC Brno - SK Kladno 2:0 (2:0)

Oba celky nastoupily oslabeny o tři hráče základní sestavy, což se nakonec projevilo jako větší ztráta pro Středočechy. Úvodní gól domácích vsítil osmnáctiletý Šural ve své premiéře, na rozdíl dvou branek zvýšil ve 45. minutě z penalty Střeštík. Kladenské tato prohra stáhla na samé dno ligové tabulky.

Branky: 28. Šural, 45. z pen. Střeštík. Rozhodčí: Kovařík - Mencl, Čecháček. ŽK: Mareček - Killar, Dubský, Pavlík. Diváci: 3450

Dynamo České Budějovice - FK Baumit Jablonec 2:1 (1:0)

České Budějovice se až v osmém kole dočkaly své první výhry v letošním ligovém ročníku. Na domácím hřišti si poradili s Jabloncem. V prvním poločase poslal domácí do vedení Šíma, po změně stran zvýšil Sedláček. Severočechům se pak podařilo jen snížit gólem Michálka.

Branky: 34. Šíma, 55. Sedláček - 84. Michálek. Rozhodčí: Hrubeš - Filípek, Pospíšil. ŽK: Homoláč, Kučera - Krejčí, Kocourek. Diváci: 3242.

Slavia Praha - Sigma Olomouc 3:0 (1:0)

Slávisté si v neděli připomněli nedožité 95. narozeniny legendárního Pepiho Bicana a nadělili jemu i svým příznivcům pěkný dáreček. Proti Olomouci se prezentovali rychlou kombinační hrou a po hladké výhře 3:0 se alespoň do pondělka vyhoupli do čela ligové tabulky. Hanáci nastoupili v překvapivě ofenzivním složení, ale o útočné kousky se starali spíše domácí. Po bleskovém brejku jejich snahu korunoval Necid přesnou střelou k tyči. Slávisté nepřestávali útočit a vypracovali si řadu slibných šancí. Gólem však skončila až tečovaná střela Černého z 51. minuty. Výhru Sešívaných pečetil svým premiérovým gólem italský mladík Litteri.

Branky: 21. Necid, 51. Černý, 54. Litteri. Rozhodčí: Mikel - Chytil, Slavík. ŽK: Kaščák (Olomouc). Diváci: 9416.

Jestli se Slávisté usadí v čele tabulky na delší dobu, napoví už pondělní dohrávka mezi Libercem a Spartou. Pokud chtějí Pražané před velkým derby získat svůj náskok zpět, musí na severu Čech zvítězit.

autor: mhl
Spustit audio