Šlehačková bublanina

Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!

Budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetku soli
  • 1 smetanu ke šlehání
  • 3 hrnky bobulovité ovoce (třešně, maliny, jahody, rybíz)
  • moučkový cukr
  • máslo na vymazání plechu
  • hrubou mouku (pšeničnou) na vysypání plechu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Do mísy vyklepněte vejce, vsypte cukr a vyšlehejte do bílé pěny.
  3. Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, vlijte smetanu a promíchejte.
  4. Vyšší plech vymažte a vysypte moukou a vlijte na něj těsto.
  5. Posypte ovocem a pečte dorůžova; trvá to asi 25 minut.
  6. Zkontrolujte špejlí, zda těsto nelepí.
  7. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  8. Podávejte poprášené moučkovým cukrem a s kopečkem šlehačky.

Související

  • Rýžový nákyp se švestkami

    Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!

  • Kopřivové lívanečky

    V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.