Soběnovská přehrada se protrhla, ale stále funguje. Starší v jižních Čechách nenajdete

2. listopad 2017
Česko – země neznámá

Primát nejstarší jihočeské přehrady patří Soběnovské přehradě. Její hráz přitom málem přestala existovat při povodních v roce 2002, kdy nevydržela obrovský nápor vody, který ji doslova smetl. Současná hráz je v podstatě vylepšenou replikou té původní.

Pokud chcete najít Soběnovskou přehradu na mapě online, zadejte si do vyhledávače raději Děkanské skaliny. Přehrada se nachází těsně vedle nich. Název Soběnovská je totiž trochu zavádějící. Obec Soběnov je odtud asi dva kilometry.

„Původně zděná kamenná hráz, ovšem uvnitř sypaná, zadržuje jezero o ploše 3,9 hektaru a objemu 73,5 tisíce metrů krychlových vody," říká průvodce Pavel Mörtl, který oblast velmi dobře zná, protože do svých jedenácti let žil nedaleko přehrady.

Přehrada byla dostavěna v roce 1925 hlavně jako ochrana před povodněmi, ale také kvůli elektřině vyráběné vodní elektrárnou v údolí Černé. Do ní je voda z nádrže odváděna štolou a podzemním potrubím o výškovém rozdílu 59,5 metru.

První, co vás možná na přehradě zaujme, je zvláštní kanál oddělený od přehrady kamennou zdí. Vede k propusti, která připomíná rybí přechod. Propust má podobu velkých schodů se zídkami do tvaru velkého písmene L uprostřed.

„Vorová propust měla být podle původních plánů dlouhá sto metrů. Z neznámých důvodů ji ale postavili sedmdesátimetrovou, což přineslo nakonec velké komplikace," naznačuje Pavel Mörtl s tím, že vory se v propusti zarážely, zadní část pak padala na přední, vory se rozpadaly, dřevo praskalo a co je nejhorší, životem či zdravím to zaplatilo několik vorařů, kteří řídili vor vpředu. Nakonec i ti nejvyhlášenější a nejšikovnější odmítali soběnovskou vorovou propustí proplouvat.

Současná hráz Soběnovské přehrady je betonovou replikou té původní

Současná hráz je betonovou replikou. Původní se při povodních v roce 2002 protrhla poté, co nevydržela ještě výše proti proudu postavená přehrada Zlatá Ktiš. Voda ze Ktiše protrhla část hráze a povodňová vlna zcela zdevastovala asi dva kilometry dlouhý úsek k elektrárně.

Roku 2002 došlo v okolí Soběnovské přehrady k obnově naučné stezky Údolím Černé, na které se turisté mohou dozvědět mnoho dalších zajímavostí. Nádrž je navíc vedena jako pstruhový revír a poskytuje rybářům velmi vhodné podmínky pro sportovní a rekreační rybolov.

Spustit audio