Solitérní kameny, výměna prasklé střešní tašky, jak pečovat o mládě ježka

5. říjen 2013

Dozvěděli jste se, jakou mají solitérní kameny na zahradě úlohu a jak si je vybíráme. Kameny mohou dodat vaší zahradě tajemné kouzlo. Chystáte se vyměnit prasklé střešní tašky?

Solitérní kameny na zahradě
Máte krásnou zahradu, kde jsou jak květiny, tak ovocné stromy i keře. Ještě trávník a vše, co na krásné zahradě má být, ale stále máte pocit, že to není ono? Zkuste hledat inspiraci v japonských zahradách. Svou roli tu totiž mají solitérní kameny. Pokud je dáte do krásného zákoutí, například borovic nebo bambusů nebo letního posezení, dodají vaší zahradě tajemné kouzlo. O tom, jakou mají solitérní kameny na zahradě úlohu a jak je vybíráme, mluvila Markéta Vejvodová s Vlastimilem Kastnerem z Bambus Centra Kastner.

Legenda o mořském kameni

Historické zajímavosti ze sbírky náramkových hodinek
Igor Sirota už pár let sbírá pozoruhodné náramkového hodinky. Vystudoval také hodinářskou školu a tomuto tématu se věnuje jako publicista. Jeho sbírka mapuje historii náramkových hodinek. A právě o zajímavých exemplářích, které přibližují vývoj zmíněného sortimentu, hovořil s Igorem Sirotou Jan Zítka.

Náramkové atomové hodinky firmy Bathys Hawaii

Výměna prasklé střešní tašky
Každý majitel rodinného domku nebo chaty ví, že pokud je v pořádku střecha, má na dlouho z hlediska oprav klid. Ale o střechu je potřeba se starat průběžně, abychom závady odstranili včas. Menší pravidelná údržba, například výměna prasklé střešní tašky, může prodloužit životnost celé střechy. O tom, jak o střechu pečovat a jak se prasklé střešní tašky mění, mluvila Markéta Vejvodová s Martinem Urbancem ze společnosti KM Beta.

Střecha Valdštejnského paláce se ne náhodou červená hned pod svahy, na nichž se tyčí Pražský hrad

Jak pečovat o mládě ježka
Najdete venku mládě ježka a domníváte se, že je opuštěné. Máte ho vzít domů a pečovat o něj? A jak o něj vlastně správně pečovat? To jsou otázky, které nás v takové chvíli napadnou. Odpověděla na ně zooložka Romana Anděrová. Jan Zítka s ní natáčel v pražské ZOO.

Ježek v zahradě

A co vás čeká v příštím díle?
V příštím díle se dozvíte, že Betty Kyselová vlastní rozsáhlou sbírku čajových přebalů. Za týden nám poví zajímavosti o čaji a také o pozoruhodných čajových sáčcích, které získala ze zahraničí. O tom, jak si kuchyň správně uspořádat budeme hovořit za týden. Markéta Vejvodová se za vás ptala designérky Věry Tomíčkové z bytového návrhářství TOTO studio. Nevhodné pokojové rostliny nebo nezabezpečená okna – to jsou rizika, která ohrožují kočky v naší domácnosti. A nebezpečí, které si ne vždy uvědomujeme, může být daleko víc. Podíváme se na ně podrobněji příště s odbornicí na zájmové chovy Lízou Švejdovou.

Dobrá rada na závěr:
Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.

Spustit audio