Štěpkování, optické triky v interiérech, želva vroubená
Vaši zahradu můžete vyčistit i jinak než spalováním větví a jiného dřevního odpadu - štěpkujte! Vyšívání obrazů gobelínovým stehem může být příjemný koníček. Želva vroubená je velmi atraktivní druh želvy. Je vhodná k venkovnímu chovu.
Štěpkování
Na podzim na zahradě vzniká díky likvidaci větví a někdy i stromů mnoho dřevního odpadu. Jeho spalování rozhodně není ideální a je také velmi zpřísněné, přitom právě dobře zpracovaný dřevní odpad můžeme velmi dobře zpracovat pro další využití v zahradě. Jako nejvhodnější alternativa se nabízí ekologická i ekonomická metoda štěpkování. O tom, jak štěpky vyrobíme i jak je dále můžeme využít mluvila Markéta Vejvodová se zahradní specialistkou Janou Novákovou ze společnosti Janiny zahrady.
Vyšívání obrazů gobelínovým stehem
Eva Hlaváčková řadu let vyšívá obrazy gobelínovým stehem. Její koníček má kořeny už v dětství, kdy se naučila vyšívat. K vytváření obrazů se ale dostala až mnohem později. Poví nám o tom. A také nám přiblíží své zkušenosti. S Evou Hlaváčkovou o její zálibě v Libčicích nad Vltavou natáčel Jan Zítka.
Optické triky v interiérech
Na podzim a v zimě trávíme doma mnohem více času, a tak vás možná budou různé nedokonalosti Vašeho bytu o to více trápit. Mnohé se dá zamaskovat barvou a různými barevnými kombinacemi a využít zkrátka různé optické triky. Potom si například můžete prodloužit či zkrátit stěny vašeho bytu, aniž byste domů zvali zedníky. A samotnou barvou můžete také navodit různou náladu – třeba chuť k jídlu. Na všechny barevné optické triky se ptala Markéta Vejvodová Patrika Skály ze společnosti Akzo Nobel.
Želva vroubená
Želva vroubená je velmi atraktivní druh želvy. Má zvláštní protáhlý tvar krunýře s lemem, díky kterému dostala své jméno. A je vhodná k venkovnímu chovu, jak vysvětluje Petr Velenský, kurátor oddělení plazů pražské ZOO. S ním si o želvách vroubených povídal Jan Zítka.
Dobrá rada na závěr:
Zbude-li vám smetana (ke šlehání i na vaření), nalijte ji do sáčku na výrobu ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku prostě jen vyndáte dvě tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít do kávy nebo čaje.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.