Štěpkování, optické triky v interiérech, želva vroubená

30. listopad 2013

Vaši zahradu můžete vyčistit i jinak než spalováním větví a jiného dřevního odpadu - štěpkujte! Vyšívání obrazů gobelínovým stehem může být příjemný koníček. Želva vroubená je velmi atraktivní druh želvy. Je vhodná k venkovnímu chovu.

Štěpkování
Na podzim na zahradě vzniká díky likvidaci větví a někdy i stromů mnoho dřevního odpadu. Jeho spalování rozhodně není ideální a je také velmi zpřísněné, přitom právě dobře zpracovaný dřevní odpad můžeme velmi dobře zpracovat pro další využití v zahradě. Jako nejvhodnější alternativa se nabízí ekologická i ekonomická metoda štěpkování. O tom, jak štěpky vyrobíme i jak je dále můžeme využít mluvila Markéta Vejvodová se zahradní specialistkou Janou Novákovou ze společnosti Janiny zahrady.

štěpkovač
0:00
/
0:00

Vyšívání obrazů gobelínovým stehem
Eva Hlaváčková řadu let vyšívá obrazy gobelínovým stehem. Její koníček má kořeny už v dětství, kdy se naučila vyšívat. K vytváření obrazů se ale dostala až mnohem později. Poví nám o tom. A také nám přiblíží své zkušenosti. S Evou Hlaváčkovou o její zálibě v Libčicích nad Vltavou natáčel Jan Zítka.

O vyšívání a šití krojů si Marcela Vandrová povídala s Kateřinou Ďugovou

Optické triky v interiérech
Na podzim a v zimě trávíme doma mnohem více času, a tak vás možná budou různé nedokonalosti Vašeho bytu o to více trápit. Mnohé se dá zamaskovat barvou a různými barevnými kombinacemi a využít zkrátka různé optické triky. Potom si například můžete prodloužit či zkrátit stěny vašeho bytu, aniž byste domů zvali zedníky. A samotnou barvou můžete také navodit různou náladu – třeba chuť k jídlu. Na všechny barevné optické triky se ptala Markéta Vejvodová Patrika Skály ze společnosti Akzo Nobel.

Interiér energeticky samostatného domu, který postavil tým z ČVUT

Želva vroubená
Želva vroubená je velmi atraktivní druh želvy. Má zvláštní protáhlý tvar krunýře s lemem, díky kterému dostala své jméno. A je vhodná k venkovnímu chovu, jak vysvětluje Petr Velenský, kurátor oddělení plazů pražské ZOO. S ním si o želvách vroubených povídal Jan Zítka.

Želva pod vodou, ilustrační foto
0:00
/
0:00

Dobrá rada na závěr:
Zbude-li vám smetana (ke šlehání i na vaření), nalijte ji do sáčku na výrobu ledových kostek a nechte zmrazit. Na zjemnění omáčky či polévky pak z pytlíku prostě jen vyndáte dvě tři kostičky. Smetanový led se dá báječně použít do kávy nebo čaje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.