Středočeskou Babičkou roku je Jitka Švecová z Hlásné Třebaně. Její vystoupení vyvolalo salvy smíchu a sklidilo potlesk

23. říjen 2023, aktualizováno

Na začátku října se v Mladé Boleslavi v rámci oslav Dne seniorů konalo středočeské kolo soutěže Babička roku. Mezi deseti statečnými ženami nejvyšší ocenění získala Jitka Švecová, která tak postoupila do celorepublikového finále.

Soutěž Babička roku se skládá ze tří disciplín – rozhovoru, volné disciplíny a promenády. „Celé to uváděl Vladimír Hron. To bylo úžasné. On je vtipný, pohodový, příjemný a veselý. Některým babičkám hodně pomáhal, protože se asi styděly. Já se ale nestydím,“ směje se Jitka Švecová.

„Nejpřitažlivější“ disciplínou zábavného odpoledne byla zcela jistě ta volná. Zúčastněné dámy zpívaly, recitovaly nebo tančily. Promenáda, nikoliv v plavkách, ale v šatech, následovala. „Šla jsem oblečená jako selka. My jsme si ty šaty šily. Vzala jsem Hronovi mikrofon a zazpívala jsem Až já budu velká, bude ze mě selka.“ Slova písně paní Jitka vtipně komentovala a pořádně si to užila!

Volná disciplína a píseň Japonečka

Během úvodního rozhovoru totiž nestihla nic říct. Na popud moderátora Hrona i místo povídání zpívala. A to chtěla povyprávět o vystoupeních se skupinou Holky v rozpuku, která bude příští rok slavit 20 let existence. O tom, že zpívá se dvěma kapelami. Že má dvě vnučky a brzy se stane prababičkou. „Narodila jsem se na Silvestra a moje sudičky asi byly trochu připité, tak mi dali do vínku, že jsem taková, jaká jsem.“ Chystala se taky porotě a divákům povědět Jitka Švecová, která bude hájit barvy Středočeského kraje v celostátním finále soutěže v Olomouci.

Na druhém místě ve středočeské soutěži Babička roku byla Anna Šímová a třetí Jaroslava Šutová. Kromě zmíněných vítězek zvolili diváci také Babičku sympatie 2023, kterou se stala Libuše Ruchařová. Cenu pro nejstarší babičku, samozřejmě včetně korunky a šerpy, získala čtyřiaosmdesátiletá Jaroslava Vernerová.

Poslechněte si reportáž, díky které asi pochopíte, proč paní Jitka Švecová v soutěži zvítězila.

Český rozhlas Region – Milujeme střední Čechy 

Spustit audio