Sváteční švestková omáčka

Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.

Ti, kteří si mohli dovolit více, přidávali k sušeným švestkám ještě další sušené ovoce (rozinky), ořechy (vlašské či mandle), koření (skořici, hřebíček), citrón, strouhaný perník a rum. Omáčka se jedla buď samotná, nebo se k ní přikusovalo to, co se upeklo ze sladkého kynutého těsta, nejčastěji vánočka.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • ¾ l vody
  • 40 dkg sušených švestek
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst loupaných mandlí
  • půl citrónu
  • dva kousky celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 hvězdičku badyánu
  • strouhaný perník na zahuštění
  • rum podle chuti

Postup:

  1. Do vroucí vody s kořením dáme rozpůlené sušené švestky.
  2. Přidáme na tenké proužky nakrájený a dobře omytý citrón i s kůrou, nahrubo nasekané vlašské ořechy a mandle.
  3. Necháme pomalu probublávat 1 hodinu.
  4. Zahustíme strouhaným perníkem a dochutíme rumem.

Tento recept (a mnohé další) najdete v Almanachu, které vydalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě k výstavě Vídeň na talíři.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.