Synové David, Filip a Adam, jsou mým největším vytvořeným bohatstvím, říká mladoboleslavská výtvarnice Mirka Koubková

8. leden 2024, aktualizováno

V galerii Templ ale vystavuje keramiku, obrazy a šperky. I když synové tu byli také k vidění. Nejstarší, žurnalista David, na vernisáži výstavy přiblížil maminčinu tvorbu, nejmladší, hudebník Adam zahrál na piáno a zazpíval. A prostřední syn, kameraman a fotoreportér Filip, atmosféru vernisáže zachytil obrazem. Pokud se na výstavu přijdete podívat, možná podobu synů najdete „otištěnou“ do keramiky.

Mirka Koubková vystudovala Střední průmyslovou školu uměleckou v Jablonci nad Nisou. Na vysokou ji z politických důvodů nevzali a tak se pustila do tvorby. Navrhovala bižuterii, účastnila se řady soutěží, spolupracovala s tehdy nastupující generací módních návrhářů, Matragi, Ťapťuch, Flejšarová, Smetanová, Rochová…

Šperky z přírodnin

Vyráběla hračky a loutky, především pro svoje kluky, vytvořila mnoho obrazů různými technikami, módních doplňků, náhrdelníků, výrobků z přírodnin. A k tomu prala, žehlila, uklízela, vařila a šířila dobrou náladu mezi svými „čtyřmi chlapy v chalupě“. Anebo spíš obráceně. Na tvorbu vyzobávala z hodin a hodin povinností drahocenné chvilky.

Hlavy

Výtvarnému umění se věnuje celý život, co se naučila, předává dál, dětem v umělecké škole i dospělým v univerzitě třetího věku. Synové Mirky Koubkové v maminčiných šlépějích nejdou, ale ono je tam docela plno. Kráčejí v nich totiž desítky absolventů Mirčina výtvarného oboru. Za dlouholetou úspěšnou pedagogickou činnost obdržela v roce 2022 cenu Zlatý Ámos Mladé Boleslavi.

V poslední době tvoří keramické, většinou užité výrobky, šperky a obrazy z ručního papíru. A věnuje se dalším koníčkům, práci na zahradě, kolu, běžkám. Výstava tvorby paní Mirky Koubkové, která se koná k jejímu životnímu jubileu, potrvá v mladoboleslavské galerii Templ do 10. února 2024.

Spustit audio