Taťjana Krechová z Dobříše je v České knize rekordů jako doma

11. prosinec 2023, aktualizováno

Paní Krechová je autorkou mnoha rukodělných rekordů, vytvořila například 170 centimetrů vysokou sochu, oblečenou do šatů upletených z největšího počtu papírových ruliček.

Ruliček bylo 4 752 a smotala je ze starého kancelářského papíru. Do České databanky rekordů Agentury Dobrý den se zapsala i se svými obrazy z okvětních lístků, jablečných jadérek nebo s vánočními ozdobami z rybích šupin. Některá její díla jsou součástí expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Jiná se stávají vánočními dárky pro blízké a známé.

Paní Krechová nejraději tvoří z přírodních materiálů. Přírodniny pro svou tvorbu sbírá v průběhu celého roku. Poslední dobou si oblíbila listy stromu ginkgo biloba. Sbírá je v dobříškém zámeckém parku a pak je promění v adventní věnce a další výrobky. Často také vystavuje, její obrázky zvířat z přírodnin v příštím roce zamíří do budovy Ochrany fauny v Hrachově u Sedlčan.

Korálkové stromečky

Taťjana Krechová vypráví: „Po 40. roce svého života jsem absolvovala ZUŠ v Dobříši, výtvarný oboru paní učitelky Plevkové. Naučila jsem se řadu nových věcí, například paličkovat, drátovat, šitou krajku. Už při studiu ZUŠky jsem začala kombinovat paličkovanou krajku se sušenými rostlinami.

V roce 2002 jsem měla těžký úraz páteře. Čekaly mě dvě operace. Mám kovový obratel. Téměř rok jsem proležela. Pak následovala dlouhodobá rehabilitace. Protože mi byla doporučena každodenní chůze, začala jsem opět sbírat a lisovat rostliny. Nesměla, a ani jsem nemohla sedět. Dlouhodobé sezení mi stále dělá potíže, a proto svoje dílka vytvářím po chvilkách,“ říká Taťjana Krechová.

Spustit audio