Terezie Pemová: Na začátku školního roku své dítě podpořte

2. září 2013

Se sociální pracovnicí Mgr. Terezií Pemovou jsme probírali, jak rodiče a jejich děti prožívají začátek nového školního roku.

Věnovali jsme se tomu, jak je možné tuto životní změnu dobře zvládnout. Povídali jsme si o tom, v čem je pro školáky přínosné, když k začátku nového školního roku přistupují s optimismem.

K začátku nového školního roku vzhlíží mnohé děti s radostným očekáváním. Jiné zase naopak prožívají obavy a nechuť. Podobně je tomu i u rodičů. Někteří se těší na okamžik, kdy děti opět začnou chodit do školy. Do rodinného života se vrátí rytmus a řád spojený se školní docházkou.

Jiní se už nyní děsí, s jakými potížemi se jejich dcera či syn, budou opět ve škole potýkat. Začátek školního roku zkrátka představuje nejrůznější směsici pozitivních i negativních emocí, očekávání, ale i praktických obtíží, starostí a změn.

Jak se nejlépe na školní rok připravit?

Často nás tak napadá otázka: Jak se nejlépe připravit na začátek školního roku? A je jedno, jestli je vaše dítě v 1. nebo v 6. třídě. Je potřeba nakoupit nebo doplnit školní pomůcky, znovu se vrátit do pravidelného denního režimu, zkoordinovat všechny školní i volnočasové aktivity a zvládnout ranní vstávání.

Měli bychom do těchto příprav zahrnout i společné prožívaní všech těchto očekávání – spolu s dítětem se těšit na nový školní rok. Sdílet s ním případné obavy z neúspěchu, strach, jestli vše bude stejné jako loni, nebo naopak doufat, že letos vše bude lepší. Ale hlavně, těšit se na radost spojenou s objevováním a učením se, podpořit v dětech jejich přirozenou zvědavost a zvídavost, vyzdvihovat, co nového se ve škole naučí a dávat jim najevo důvěru v to, že vše určitě zvládnou.

Školní třída v Mensa gymnáziu

A přestože škola znamená spoustu povinností, občas i zklamání, neúspěchu a dřiny, neměly by to být jediné charakteristiky, které umíme se školní docházkou spojit. Většina dětí se do první třídy těší a je jen na nás dospělých, ať už v rodině nebo ve školním prostředí, jak dlouho jim toto nadšení a radost vydrží. A může to být skutečně dlouho, nejen po dobu celého prvního školního roku, ale třeba i celý život…

autoři: Alima Martinová , Terezie Pemová
Spustit audio