Tichá pošta není jen dětská hra, ale taky provoz, který dává práci neslyšícím

20. únor 2022, aktualizováno

A nejen jim. Organizace Tichý svět – chráněná pracoviště, o. p. s. (TSCHP) dlouhodobě zaměstnává lidi s různými handicapy. Převážně neslyšící, kterým poskytuje bezpečný a přátelský prostor na práci a usnadňuje tak jejich začlenění do společnosti. Kromě kavárny, cukrárny, online zpravodajství ve znakovém jazyce, výuky českého znakového jazyka a šicí dílny nabízí nově prostor k zaměstnání i kurýrům v provozu nazvaném Tichá pošta.

Nejedná se o známou dětskou hru, ale o roznáškovou službu po Praze, která je finančně výhodná, rychlá a také ekologická. Kurýr Tiché pošty vyzvedne zásilku v místě A, odkud ji doručí ještě ten den, nebo následující den dopoledne, do místa B. Je důležité, aby zásilka nebyla příliš velká nebo těžká, protože kurýři převážejí balíčky a dopisy v MHD nebo chodí pěšky.

Tichá pošta, roznášková služba po Praze

„Nápad na Tichou poštu máme v hlavě už poměrně dlouho. Poprvé jej vyslovila ředitelka Tichého světa Marie Horáková před 5 lety, ale tenkrát na něj nebyl dostatečný prostor. V průběhu pandemie covidu jsme ale dostali dotaz, jestli neposkytujeme také kurýrní službu po Praze a my si řekli, že je ideální čas to vyzkoušet,“ popisuje vznik Tiché pošty ředitel TSCHP Leoš Mačák. Službu lze navíc využít v rámci náhradního plnění. Podrobnosti se dozvíte na webových stránkách Tichého světa

Novinku uvedli do života, dali o ní vědět, a zájem Pražanů o tuto službu předčil očekávání. Především díky sociálním sítím. Lidé podpořili nápad ekologického doručování zboží s přidanou hodnotou dobrého pocitu z podpory lidí s hendikepem.

Právě to je cílem Tichého světa – chráněných pracovišť, nabízet práci těm, kteří mají ztížené uplatnění na trhu práce. Vědí totiž, že neslyšící mohou vykonávat všechny možné pozice, jen je potřeba jim nabídnout patřičné podmínky, trpělivost a péči.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.