TIPY NA VÍKEND: Pochod krajinou barona Ringhoffera nebo historické hry na zámku Kačina

21. duben 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Pochod krajinou barona Ringhoffera

Zajímavosti ze života barona Ringhoffera se dočtete na stezce z Mirošovic do Kamenice

Sobota 22. dubna bude patřit již šestnáctému ročníku této tradiční turistické akce.

Naučná stezka Krajinou barona Ringhoffera byla vybudovaná v roce 2006 a od té doby se zde pravidelně v dubnu koná pochod s programem pro turisty. Trasa je dlouhá 20 km a návštěvníci na ní najdou celkem 10 informačních tabulí.

Čtěte také

Na každém zastavení je připraven program. Ringhofferova stezka navazuje na Pražskou integrovanou dopravu. Začíná v Mirošovicích na vlakovém nádraží, kam se dostanete po trati 221 – Praha, hl. nádraží – Benešov u Prahy. Konec cesty je v Kamenici, odkud je mj. možné se dopravit autobusem do Prahy na metro Budějovická nebo "pochodnickým" svozem zpět do Mirošovic na vlak směr Praha či Benešov.

Pivovar velké Popovice - baron František Ringhoffer

Pochod po stejnojmenné naučné stezce připomíná významného průmyslníka 19. století, který měl dominantní vliv na kulturu krajiny Velkopopovicka a Kamenicka. Baron František Ringhoffer, majitel strojního imperia na pražském Smíchově a představitel tehdejší společenské elity, založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších podniků jako měděný hamr, pilu, cihelnu, mlékárnu. On a jeho rodina s velkou péčí udržovali krajinu, vysazovali aleje, upravovali cesty a okolí svých rezidencí zámku Štiřína a zámku Kamenice. Dodnes je tato jejich starost o krajinu patrná.

Turistická naučná stezka Krajinou barona Ringhoffera je výjimečnou procházkou v okolí Prahy. Nabízí nádherné výhledy na přírodní park Velkopopovicko a do krajiny Posázaví nebo exkurzi v pivovaru Velké Popovice spojenou s ochutnávkou tradičního piva Velkopopovický Kozel. Součástí je i cesta alejí k hrobce rodiny Ringhofferů, prohlídka kostela s rotundou a židovského hřbitova v Kostelci u Křížků a další zajímavosti.

Na trase vás bude čekat 10 zastavení se zábavnými úkoly.

Zvláštní autobus zpět z Kamenice do Mirošovic v 16:00 a 16:30

Více informací na webu pořadatele.

Historické hry na zámku Kačina

Zámek Kačina obklopují louky, kde na jaře rozkvétají sasanky, orseje, prvosenky i plicníky

K letošnímu otevření turistické sezóny je Vás připraven den plný dobových her a zábavy. V sobotu 22. dubna od 10 do 17 hodin si nejen děti budou moci vyzkoušet historické hry, při kterých se kdysi bavila šlechta i chudý lid, pobavit se při zábavných vystoupeních a prohlídnout si zámecké interiéry, výstavy a expozice.

Pétanque, kroket, střelba ku ptáku, hod podkovou, kuželky, tlučení špačků, pohánění obruče nebo cvrnkání kuliček – tyto hry se s oblibou provozovaly už za dob stavitele zámku Jana Rudolfa Chotka. Přijďte si je také vyzkoušet! Zájemci o novější sportovní aktivity si mohou zkusit například discgolf, hod oštěpem, laserové bludiště, hokobruč, střelbu z děla a kuš či jednokolový trenažér.

Pro malé návštěvníky bude připraveno svezení na koních a zámecké vozíky pro jízdu parkem. Nádvoří bude patřit zábavnému programu. Uvidíte představní na chůdách, kouzelníka se psem, freestyle show a workshop na skákacích botách a další zábavný program.

Hry budou po zámeckém areálu rozmístěny tak, aby každý během přecházení mezi jednotlivými stanovišti současně objevoval zajímavá zákoutí kačinského parku, například nejmohutnější a patrně nejstarší trnovník akát v České republice. Objevíte tak i méně známá místa.

Na Kačině už kvetou jarní cibuloviny

Při návštěvě parku si navíc prohlédnete zámeckou bylinkovou zahrádku a stezku Ze života hmyzu. Vaše znalosti zdejšího parku prověří hra Za tajemstvím zámeckého parku. Pro příznivce geocachingu se v parku ukrývá zámecká keška, díky které se dozvíte, že zámek Kačina má ve své historii i stinná místa.

Díky spolupráci s PID můžete na Kačinské hry přijet zdarma historickým autobusem. V autobuse navíc získáte slevenku na vstupné na akci.

Více informací na webu zámku.


autor: JMys | zdroje: Ladův kraj , Muzeum českého venkova - zámek Kačina
Spustit audio