TIPY NA VÍKEND: Výstava Podzimní zemědělec, orchideje ve skleníku Fata Morgana nebo výlovy rybníků

8. říjen 2021

Tipy na akce a výlety ve Středočeském kraji a Praze od pátku 8. do neděle 10. října. Podzimní zemědělec, Středočeské dožínky, Králičí hop, Havelské posvícení, výlov rybníka ve Vlašimi a další.

Podzimní zemědělec a Náš chov

Závody Králičího hopu mají mnoho fanoušků (ilustrační foto)

Až do neděle můžete v Lysé nad Labem zavítat na prodejní výstavu Podzimní zemědělec 2021. Souběžně s ní proběhne taky výstava hospodářských zvířat Náš chov. V sobotu se tu budou konat Středočeské dožínky s tradičním dožínkovým průvodem. A uskuteční se i kvalifikační závod na MČR 2022 v Králičím hopu. Výstava je otevřena vždy od 9 do 17 hodin.

 Orchideje – Miniatury a giganti Ekvádoru

Orchideje - výstava ve skleníku Fata Morgana 2021

Do neděle můžete také zajít na povedenou výstavu Orchideje – Miniatury a giganti Ekvádoru. Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze ožil barvami tropických květů i listů a dýchne na vás neopakovatelnou atmosférou a ucítíte tu i blízkost živé sopky. Využijte poslední příležitosti, každý den mezi 9. a 19. hodinou.

Výstava prvorepublikové módy

Navštivte třeba dnes výstavu prvorepublikové módy, která vznikla ve spolupráci s vášnivou sběratelkou, rodačkou z Lán, Ludmilou Koláček Zuskovou. Ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně bude k vidění už jen do konce října. Dnes a vždy od úterý do neděle je otevřeno od 9 do 17 hodin. Přijďte načerpat eleganci z historie naší země, uvidíte prvorepublikové šaty, kabelky, boty bižuterii a nudit se nebudou ani děti, na které tu čekají zábavné aktivity.

Další tipy na zajímavé akce:

Pátek 8. října

Cukrář umělcem - je výstava, která v Muzeu v Kouřimi už jen do konce října představuje život a dílo Františka Václava Netáhlíka. Ten byl kouřimským rodákem a expozice se mu věnuje nejen jako cukráři, ale taky jako všestrannému umělci. Svou tvorbou sahal až k malířství a sochařství. Uvidíte dochované návrhy dortů, unikátní květinu vyrobenou z poživatelných surovin, formy a tvořítka, řadu medailí a spoustu dalšího. Dnes je otevřeno od 10.00–17.00 hodin.

Kosmetický veletrh For Beauty se dnes a taky zítra koná na výstavišti v pražských Letňanech. Zajímat bude všechny, kteří se chtějí zkrášlit a dopřát svému tělu relaxaci a péči. Nebude chybět nabídka líčidel, pleťové a tělové kosmetiky, vše pro manikúru a pedikúru, dozvíte se, jak se starat o zralou pleť nebo o vlasy. Po oba dny je hala PVA EXPO otevřena mezi 9. a 18. hodinou. 

Pohádky z hvězd s sebou dnes přiveze do Slaného jejich tvůrce Vladislav Slezák. Nenechte si ujít autorské čtení z jejich knižní podoby, některé příběhy jsou i zfilmované, zaujmou malé i velké. Hvězdárna Jaroslava Trnky ve Slaném bude veřejnosti otevřena od 17:30.

Zpříjemnit si dnešní večer koncertem? Pokud to považujete za dobrý nápad, přijměte pozvání třeba na vystoupení Druhé trávy v čele s Robertem Křesťanem. Hrát budou v Nostalgické myši v Šemanovicích na Kokořínsku. Kapela se řadí mezi špičku folk & country scény. Hity jako Ještě jedno kafe nebo Až si jednou – si můžete společně zazpívat od osmi večer.

Sobota 9. října

Vyrobit si společně se svými dětmi či vnoučaty vlastní krmítko pro ptactvo můžete dnes díky naučné dílně, kterou pro návštěvníky připravili v berounské knihovně. Tvořit se začne v 10 dopoledne a krmítko si pak samozřejmě odnesete domů.

Spojit příjemné s užitečným se dnes nabízí díky akci Charitativní pochod na Konopišti. Jsou připraveny dvě délky tras - dva a sedm kilometrů. Svou účastí pomůžete čtyřletému Matyáškovi, kterého postihla dětská mozková obrna. Sraz je před půl jedenáctou dopoledne v zámeckém parku. Výtěžek ze vstupného se použije na Matyáškovy rehabilitace.

Městská část Praha 16 vás zve na 23. ročník Havelského posvícení. Koná se dnes a zítra před radotínskou radnicí na náměstí Sv. Petra a Pavla. Stánky s občerstvením a řemeslnými výrobky se lidem otevřou v devět dopoledne. Po oba dny je připravený taky bohatý kulturní program, který začne vždy v 10:30. Na pódiu se představí třeba Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, YoYo Band, Milan Peroutka a skupina Perutě nebo třeba Petr Spálený a Miluška Voborníková.  Uvidíte taky historický šerm, děti potěší pohádkové představení nebo punková kapela Bombarďák.

Přijďte si dnes užít výlov malebného rybníka Jírovce ve Vlašimi v krásné přírodě. Od 9:30 si v Jinošovském údolí pochutnáte na smažených rybách i teplých a studených nápojích. A výlov proběhne i ve zhruba 6 kilometrů vzdálené Bolini, už od 8.30 tam na vás čeká i občerstvení v podobě nejen pečených ryb a taky živá hudba.

Zábava pro celou rodinu je dnes zaručena v Novém Strašecí. Na louku u Pecínova přijďte na akci Nálada na Ladě aneb Obrazy z dějin národa českého. Od 14 do 17 hodin tu na vás čeká spoustu soutěží, kvízů, sportovního vyžití, taky opékání buřtů a limonáda. Nezapomeňte si s sebou vzít vlastní hrnek a taky draky, aby ozdobily podzimní oblohu.

Tradiční i netradiční pokrmy z různých koutů světa dnes zaplní pražskou Novoměstskou radnici a její okolí. Přijďte si vychutnat širokou škálu delikátních chutí. Na své si přijdou milovníci masa i vegetariáni, návštěvníci konzervativnější i ti, kdo rádi objevují kuchyni z druhého konce světa. Nebude chybět nabídka výběrové kávy, lahodných vín i dalších nápojů. Přijďte okusit práci šikovných kuchařů a příjemně strávit čas s rodinou či přáteli mezi desátou a 18. hodinou.

 Neděle 10. října

Zdobí váš domov květiny? A máte mezi nimi i nějakou bonsai? Ať už je odpověď jakákoli, máte-li k rostlinám blízko, možná vás zaujme dnešní akce Setkání přátel bonsaí, kterou pořádá sdružení BONSAI PALDA ve Zvoli u Prahy. Čeká vás kompletní seznámení s prací na rostlině, vhodné pro začátečníky i zkušené bonsaisty a taky komentované prohlídky rostlin. To vše v Polyfunkčním domě od devíti hodin ráno.

Chcete mít doma dílnu, ale nemáte místo? Chcete se něco naučit a nevíte kde začít? Co třeba na Festivalu otevřených dílen na Hořejším nábřeží Smíchovské náplavky v Praze. Tady se mezi 13. a 18. hodinou představí 13 dílen a iniciativ, které nabízejí každému šanci se něco naučit. Vlastníma rukama si můžete vyzkoušet knihvazačství, 3D tisk, vyřezávání, šití, vrtání, mozaiku nebo třeba smaltování. Určitě to bude pohodové kreativní odpoledne.

Festival dechových hudeb 2021 dnes navštivte v Dusíkově divadle v Čáslavi. Vystoupí tu kapely Havlíčkobrodská 12, Malá dechovka Kmochovka a taky domácí Věnovanka. Hrát se začne od 16 hodin. Máte se opravdu na co těšit!

Keltové ve virtuální archeologii - V rámci oslav Mezinárodního dne archeologie připravilo Regionální informační centrum v Dolních Břežanech atraktivní program pro velké i malé návštěvníky. Od 14:30 do 17 hodin. Moderní forma prezentace vás zavede do historie prostřednictvím 3D počítačového modelování a virtuální reality. Díky brýlím pro virtuální realitu si taky budete moct prohlédnout část oppida Závist. Po celý den je zároveň otevřena stálá expozice muzea.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.