TIPY NA VÍKEND: Zimní prohlídky Karlštejna nebo Příběh lásky na zámku Loučeň

2. únor 2024

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Příběh lásky na zámku Loučeň

60 společných let Marie a Alexandra

3. února 2024 - 1. března 2024

Příběh lásky – 60 společných let Marie a Alexandra

Příběh lásky knížete Alexandra a kněžny Marie Thurn-Taxis je poutavá historická prohlídka z doby Rakouska-Uherska a První republiky. Sleduje osudy manželského páru, který na Zámku Loučeň strávil neuvěřitelných 59 let. Zde společně vychovali 3 syny, měli 12 vnoučat, a dokonce se dožili i pravnoučátek.

Příběh lásky není jen o unikátním svazku dvou výjimečných lidí, je o celých třech generacích, které následovali a byli ovlivněny silnými vazbami lásky, která nabírala s časem přirozeného vývoje, různých podob a rolí. V pozdější fázi života kněžna Marie s Alexandrem procestovali Afriku a podívali se i do daleké Asie, čerpali inspiraci z dobrodružných cest a učili se skrze cizí kultury vidět svět takový, jaký je. 

Během autentické prohlídky v dobových kostýmech budete poznávat lásku všemi smysly. Zazní tóny klasické hudby, uslyšíte nejkrásnější zamilované verše a ucítíte příjemnou vůni exotického jídla.

Přijďte na Zámek Loučeň poznat historii skrze současný pohled a převzít inspiraci!

Zámek Loučeň s “Příběhem lásky” můžete navštívit každý den od 3. 2. do 1. 3. 2024

Ve všední dny vždy ve 12:00, 14:00 a 16:00 hod. 

O víkendech pak každou hodinu od 11:00 - 16:00 hod. 

Více ZDE

Zimní prohlídky hradu Karlštejn

po celý únor, různé termíny

Karlštejn

I v zimním období můžete navštívit hrad Karlštejn. Prohlédnete si základní okruh Císařská rezidence s historickými interiéry Císařského paláce, kde byly soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. V klenotnici uvidíte repliky české svatováclavské koruny nebo karlštejnský poklad představující kolem 40 exponátů, které byly dříve součástí kaple hradu a sloužily k církevním obřadům.

Volně přístupná je Studniční věž s 78 m hlubokou hradní studnou s dochovaným unikátním systémem vytahování vody ze studny.

Více ZDE

Výstava retrohraček v Berouně

13. 1 - 17. 3. 2024

Výstava retrohraček „Chemoplast Brno hravě i zdravě“

Přijďte si do Berouna nostalgicky zavzpomínat na dětství. Ve zdejším Muzeu Českého krasu budou k vidění oblíbené retro hračky. Expozičně-herní výstava Chemoplast Brno hravě i zdravě představí populární stavebnice, skládačky, deskové hry a další výrobky od společnosti Chemoplast Brno z let 1945–2008.

Čtěte také

Budete si moci prohlédnout nezapomenutelné cvrnkací fotbaly, hokeje, basketbaly, edukativní Abecedu, cestovní deskové hry Mikádo a Domino, plastové hračky nejen na pískoviště, funkční diaprojektor DIAX, různé stavebnice a skládačky, výrobní odznaky, kostkové obrázkové kubusy s dětskými motivy, prohazovací boxy z dětského programu a jiné produkty. Vystaven bude i dětský nábytek pro panenky, různé kartáče na vlasy, domácí potřeby a spousta dalších retro předmětů pro všechny generace.

Více ZDE

Lidé odvedle

Neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem

Regionální muzeum Mělník

 26. 1. 2024 9:00 – 27. 6. 2024 17:00

Úspěšná interaktivní Výstava „Lidé odvedle“ prezentuje život lidí s postižením interaktivní formou: návštěvníci o něm nejsou pouze informováni, ale mají možnost si jeho úskalí vyzkoušet na vlastní kůži.

Návštěvníci jsou zábavnou formou pozváni na skutečný výlet: od přípravy na cestu, přes orientaci v terénu a použití dopravního prostředku, až po zážitky z cest. V expozici nebude chybět např. model autobusu nebo temný tunel znesnadňující orientaci.

Lidé odvedle - neobvyklý výlet do světa lidí s hendikepem, výstava v mělnickému muzeu

Prezentace je připravena ve spolupráci s odborníky na danou tematiku a s lidmi se zrakovým, tělesným a sluchovým postižením.

Výstava přispěje ke snižování ostychu a odbourávání zábran v komunikaci při setkávání s lidmi se zdravotním postižením.

  • Naučíte se správně nabídnout a poskytnout pomoc.
  • Dozvíte se mnoho zajímavostí ze života lidí s postižením.
  • Vyzkoušíte si pomůcky jejich každodenního života.
  • Seznámíte se s různými způsoby dorozumívání s lidmi s postižením.
  • Pomocí simulací uslyšíte, jak slyší lidé se sluchovým postižením a uvidíte, jak vidí okolí lidé s očními vadami.
  • Vyzkoušíte si orientaci a pohyb v prostoru pomocí hole pro nevidomé a vozíku pro tělesně postižené.
  • Zažijete orientaci v prostoru pouze pomocí hmatu a sluchu.
  • Dozvíte se, jak lidé s postižením sportují a vyzkoušíte si jízdu na handbiku.
  • Prostě prožijete jeden báječný a velmi neobvyklý výlet

Více ZDE

Zimní prohlídky na zámku Radim

víkendy a svátky

Komnata princezny Violky

Na zámku Radim zažijete atmosféru šlechtického sídla jako za starých časů. První písemná zmínka pochází z roku 1320 a uvádí zemanské sídlo Bedřicha z Radimi. Otevřeno je zde mimo hlavní sezónu o víkendech a svátcích od 11 do 15 hodin. Při prohlídkách se vám představí renesanční interiéry a originální černá kuchyně. Po prohlídce se můžete projít zámeckým parkem nebo se zahřát horkou čokoládou v zámecké kavárně.

Více ZDE

Zimní prohlídky Svaté Hory, Příbram

do 26. 3.

Svatá Hora v Příbrami patří k nejvýznamnějším mariánským poutním místům

Svatá Hora má své brány otevřeny všem návštěvníkům i v zimním období. Prohlídka zasněženého barokního areálu, který navrhl italský architekt Carlo Lurago, nabízí jedinečnou atmosféru. Každý den je také otevřeno Svatohorské poutní muzeum, ve kterém se nachází zajímavosti ze Svaté Hory – jezuitské plány na stavby areálu, šatičky Panny Marie Svatohorské, animované příběhy, archeologické nálezy z rekonstrukce, původní barokní pec na pečení hostií a oplatek a mnoho dalšího.

Více ZDE

Zimní prohlídky hradu Český Šternberk

do 23. 3.

Noční Český Šternberk

Hrad Český Šternberk je pro návštěvníky otevřen i v zimních měsících, prohlídky začínají vždy v sobotu a v neděli v 11:00 a ve 14:00 hodin.

Hrad Český Šternberk patří k nejstarším a nejnavštěvovanějším hradům v Čechách. Má také krásné okolí, vždyť byl vystaven na ostrohu nad řekou Sázavou a bývá nazýván Perlou Posázaví. Český Šternberk založili v roce 1241 Sternbergové, kteří hrad po téměř osmi stech letech vlastní i dnes, což je nejen v Česku unikátní. Hrad byl několikrát přestavován, a tak původně středověké gotické zdi skrývají barokní zámecké interiéry, počátkem 20. století doplněné o elektřinu, vodovod a ústřední topení.

Na hradě je jedna prohlídková trasa, umístěna ve druhém poschodí hradu. Zahrnuje patnáct bohatě zařízených místností: velký sál se štukovou výzdobou a rodovými erby i menší salony sloužící každodennímu životu, knihovnu, jídelnu atd. Při prohlídce se seznámíte zejména s posledními generacemi rodu Sterbergů, především s Jiřím Sternbergem (1888-1965), který hradním interiérům vtiskl současnou podobu a jemuž byl hrad v roce 1949 znárodněn. Až do odchodu do penze pak na hradě pracoval jako kastelán a průvodce. V roce 1992 získal hrad v restituci Jiřího syn Zdeněk Sternberg (1923-2021), který postupně hrad rekonstruoval a restauroval mobiliář, aby mohl předat vše v co nejlepším stavu svému synovi.

Více ZDE

autor: JMys | zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu
Spustit audio