Tomáš Morávek: Odpočívejte! Život je krátký, ale má to smysl

4. září 2013

S psychologem Mgr. Tomášem Morávkem jsme mluvili o tom, jak bychom měli odpočívat.

Povídali jsme si o tom, proč je odpočinek důležitý. Zaměřili jsme se na důvody, proč ho někdy zanedbáváme. Věnovali jsme se tomu, jaké to může mít následky pro náš život.

Zdálo by se, že odpočívat umíme už od dětství a že není potřeba se ničemu v tomto směru učit. Prostě pokud jsme unavení, odpočineme si. Jdeme dříve spát, o víkendu lenošíme, setkáme se s přáteli, sportujeme.

Když nemáme na nic čas

Nároky dnešní doby zaměřené na výkon nám v tom mnohdy kladou překážky. Není kdy sportovat, kamarádi nemají čas, o víkendu dopisujeme projekt nebo jdeme sloužit noční a spánek máme rozhozený a nepravidelný.

Volný den (ilustrační foto)

V průběhu dospělosti si na tento stav začínáme zvykat. Pokud nás naše práce živí a baví zároveň a do toho jsme ambiciózní osobnosti, býváme nejvíce ohroženi workoholismem.

Ten upřednostňuje práci, před jinými aktivitami a často i rodinnými vztahy. Úspěšní a vytížení lidé s výkonovou orientací potřebují zabudovat do svého režimu pravidelný aktivní a pasivní relaxační aktivity. Vše ale začíná uvědoměním si, jaké hodnoty jsou pro nás skutečně důležité.

autoři: Alima Martinová , Tomáš Morávek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka