Trávník bez plevelů nebo sežínané zaplevelení? Rozhodněte se podle vlastního vkusu

31. květen 2024

Zeptal jsem se umělé inteligence na pažit. Ta se ptala mě, jestli jsem nezapomněl na začátku napsat u. Ale pak napsala, že jde vlastně o sekaný (požatý) porost. Takže já mám na zahradě pažit. Říkám mu důvěrně sežínané zaplevelení, vypráví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář. A pokračuje:

„Máme-li se bavit o trávníku, občas hezky zaprší a nás napadne, jestli právě teď není čas nový trávník vysít. Plochu máme, dokonce jí máme urovnanou, tak proč ne? Když už takhle váháme, doporučuji, počkejme do podzimu.

Nechme tu plochu obrůst plevelem a ten likvidujme. Opakovaně. Můžeme třeba povrch lehce nakypřit a počkat, až zase plevele narostou. Zbavíme se tak sice jen malého procenta semen z půdní zásoby, ale zničíme konkurenci travního semene, které na začátku podzimu zasejeme. Sít můžeme prakticky až do jara, pokud není zem zamrzlá nebo pod sněhem.

Často trávník doslova vykvete svlačcem, popínavým plevelem

Trávy obyčejně klíčí na světle, takže je nijak hluboko nezapravujeme. Podle mé zkušenosti dobře funguje nakypření povrchu, jen tak hráběmi, do hloubky 0,5-1 cm, zasetí a přitlačení. Lze po ploše s osivem chodit s prkénky na nohou nebo vzít hadici a zaseté pokropit. Voda zastane práci prkének. V obou případech se travní semeno přitlačí, částečně se schová do povrchové vrstvy půdy. A klíčí a roste. Hlavně když má trvale vlhké lože.

Plevele v trávníku

S travním semenem rostou i plevele. Jednoleté, jako je lebeda, merlík nebo heřmánky, zlikviduje první seč. Vytrvalé, pokud na místě byly a my je nezničili (bršlice, pampelišky, různé plazivé jako jsou jestřábníky, vrbina, popenec, zběhovec, některé druhy rozrazilů, přeslička,...) po zapojení porostu vypichujeme nebo ošetříme plošně či bodově herbicidy určenými proti dvouděložným rostlinám a přesličce. Jsou na trhu, je třeba se informovat v obchodě nebo si přečíst informace na obalu herbicidu. Proti dvouděložným plevelům lze použít také na trhu dostupný arboricid. Totální herbicidy používáme ideálně před setím.

Pýr plazivý

Nejhorší jsou plevelné trávy v trávníku, který chceme mít jednodruhový. Z kostřav lze některými herbicidy (graminicidy) ostatní druhy odstranit, ale ze směsných trávníků plevele ze skupiny trav (pýr, srhu apod.) nedostaneme. Před založením travního porostu je musíme odstranit totálními herbicidy, vybrat oddenky ze země, vydloubnout. Jsou to vytrvalé rostliny.

Lipnice roční roste z vypadaných obilek, každý rok nová. Dá se omezit insekticidy do kostřav nebo vertikutací, udržováním hustého zdravého trávníku.

Prosovité, tedy béry, troskuty, ježatku raději vypichujeme. Mladé, před květem a ručně. Jakmile by se vysemenily, je zle. Obyčejně jim nevadí suché a horké počasí, naopak. Horko je probudí ke klíčení a vitálnímu růstu. A ne jeden rok. Vydrží v zemi i pět, deset let a když se dostanou do správné hloubky (třeba vertikutací), probudí se i po letech. 

Herbicid, selektivní postřik na trávník proti dvouděložným plevelům můžeme použít v okrasných, sportovních a účelových trávnících. Působí likvidačně na dvouděložné plevele (jetel, pampeliška, jestřábník a další hvězdnicovité, kopřiva, sedmikráska, svlačec v době květu, přeslička, ptačinec, řebříček, rozrazil, bršlice, rožec, popenec břečťanolistý, vrbina penízovka,…). Nepůsobí na trávy. Důležité je, aby měl plevel listy. Takže alespoň tři týdny nesekat, ošetřit plevel herbicidem, týden poté už lze sekat. Dvouděložný plevel začne postupně odcházet, mizet. Potíž je v tom, že se za čas může objevit znovu, ze zásoby semen v půdě.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.