Jak vysévat fazole, abychom docílili dobré úrody

14. červen 2024

Pnoucí a keříčkové fazole se liší výškou, velikostí, tvarem a barvou lusků, velikostí a barvou zrn či dobou sklizně. Před výběrem vhodné odrůdy se musíme rozhodnut, zda budeme pěstovat fazole na lusky nebo na semeno. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Do výsevu fazolí se pouštíme teprve tehdy, když má půda přes 10 °C. Je-li sucho sejeme na vodu. Do jamky opakovaně lijeme vodu, aby se vsákla. Pak do hloubky 3-5 cm dáme těch pár semínek a zem přihodíme.

Fazol obecný pnoucí - žlutoluská odrůda

Keříčkové fazole, pěstované na lusky, můžeme vysévat od května do července. Ve vzdálenosti 25-30 cm (od sebe v řádku i mezi řádky) vložíme tři, čtyři, pět semen do jedné jamky (podle velikosti fazolek). Raději k nim dáme tyčku, asi půlmetrovou, kdyby se rostliny posléze pod tíhou lusků rozklesávaly, můžeme je vyvázat.

Tyčkové (pnoucí) fazole, které pěstujeme na lusky či suché semeno, sejeme přibližně v polovině května. Opět 3 až 5 fazolek v hnízdě (jamce), v řádku ale ve vzdálenosti asi 50 cm od sebe. Mezi řádky necháme vzdálenost asi metr, aby se nám mezi rostlinami dobře chodilo a mohli jsme o ně pohodlně pečovat a stejně pohodlně sklízet.

Co se týká tyčkových fazolí, některé odrůdy šplhají do dvou metrů, jiné výše. Ale opora může být třeba jen ty dva metry. Rostlina je ovine a pak se svěsí, chytne se třeba u vedlejšího kůlku. Použít jako kůly k fazolím můžeme například vánoční stromečky, kterým necháme z větví jen 10-15 cm dlouhé pahýly. Aspoň najdou další upotřebení.

Lze vyrobit také konstrukci vysokou přes dva metry a nad každým hnízdem s fazolemi z horní lišty konstrukce spustit chlupatý nebo uzlovatý provázek, aby se rostlinky mohly těch provázků chytit. Jak fazole došplhají do vršku, začnou se omotávat okolo a převisají.“

Spustit audio