Tři Studně na Vysočině inspirovaly Bohuslava Martinů ke složení kantáty Otvírání studánek

29. květen 2014
Česko – země neznámá

Vítězslava Kaprálová byla velmi talentovaná česká skladatelka a dirigentka. Bohužel se dožila jen dvaceti pěti let. Přesto stihla v hudebním světě zanechat nesmazatelnou stopu. Zajímavý byl i její osobní život. Za muže si vzala Jiřího Muchu, syna slavného malíře Alfonse Muchy, a předtím zažila románek se skladatelem Bohuslavem Martinů. Toho v roce 1938 Vítězslava pozvala do rodinné vilky ve Třech Studních na Vysočině.

Do Tří Studní začala rodina Kaprálova jezdit kvůli podlomenému zdraví malé Vítězslavy. Ze začátku bydleli u místních lidí, později si tady postavili vilku. Ta tam stojí dodnes, i když už není majetkem rodiny.

„Zde se Vítězslava, my jsme jí v rodině říkali Vitulka, cítila nejšťastnější,“ říká bratranec Vítězslavy Kaprálové Josef Kaprál. Na Tři Studně pozvala Vítězslava v roce 1938 svého učitele Bohuslava Martinů. Jejich vztah byl přitom silnější, než mezi učitelem a žačkou. „Když měl Martinů přijet, tak Vitulka tuto cestu zametala od vilky až ke zvoničce. Aby se Martinů nezaprášil,“ ukazuje Josef Kaprál na cestu, která je teď čistě vyasfaltovaná.

Bohuslava Martinů pobyt ve Třech Studních ovlivnil natolik, že své pocity přenesl do slavné kantáty Otvírání studánek. Tři Studně vzaly jeho dílo za své a každý rok organizují slavnost u dvou místních lesních studánek Barborka a Vitulka. V malém lesním amfiteátru se tak scházejí stovky lidí, aby si Otvírání studánek poslechly.

Studánky Barborka a Vitulka

Studánky Barborka a Vitulka leží jen několik metrů od sebe. Barborka tady byla už odedávna, v místě té druhé bylo neudržované bahnisko. „Místní lidé tu druhou studánku v šedesátých letech pojmenovali na památku Vítězslavy Kaprálové Vitulka. S pomocí obce jsme tu studánku zkultivovali do dnešní podoby,“ dodává Josef Kaprál.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.