U Váchů v Drážkově sází vánoční stromky celá rodina. Zájem je hlavně o jedličky

26. červenec 2022

Pěstitele vánočních stromků dlouhodobě trápí sucho. Redaktorce Báře Kvapilové to řekl Pavel Vácha z Drážkova na Příbramsku. S nadsázkou říká, že se mezi krásnými stromky najde i pár smetáků. Aby jich bylo co nejméně, musí o stromky pravidelně pečovat.

Na začátku byl nápad vysadit vánoční stromky a z jejich prodeje financovat obnovu starobylého špejcharu v Drážkově. Váchovi mají proto hned za domem farmu, kde rostou vánoční stromky. Podle zakladatele farmy Františka Váchy se borovice v současné době příliš dobře neprodávají, a tak vysazují hlavně jedličky. Jeho slova potvrzuje syn Pavel Vácha: „Ideální stromeček je dvoumetrová jedle, bohatá až ke špičce.“

Na oploceném pozemku je nutné našlapovat opatrně. Mezi vzrostlými stromky jsou totiž vysazené nové sazeničky. „Jsou sázené letos v březnu a sadba se vozí z rakouského Gmundenu, což je podhůří Alp,“ vysvětluje Pavel Vácha. „U nás sází celá rodina a všichni kamarádi okolo, i na to řezání stromků přijde parta chlapů.“ O stromky je nutné pravidelně pečovat. Sazeničky se musí přihnojovat a během léta se vyžíná tráva, která by mohla stromky zahubit. Někdy se musí stromek také zastřihnout.

Na farmě vánočních stromků v Drážkově najdete vzrostlé stromky i nové sazeničky

Farmáře už několik let trápí sucho. „Ten stromeček potřebuje vláhu a teď posledních 5 let jsou přísušky, takže ty stromečky hynou,“ vysvětluje Pavel Vácha. „Je větší úhyn stromků. Hodně nás trápí sucho, zalejvat to nejde, protože jak zalejete dva hektary? Na to nejsou prostředky, ani voda.“

Díky prodeji vánočních stromků se podařilo obnovit barokní špejchar a vybudovat v něm muzeum. V současné době sice Váchovi pěstují vánoční stromky na menší ploše než před lety, ale výtěžek z prodeje stále pomáhá dotovat provoz kulturního centra, kde se konají koncerty i zajímavé výstavy.

Spustit audio