Ukrajinci mají veřejnou dopravu ve Středočeském kraji a Praze zdarma. Při kontrole stačí předložit pas nebo občanský průkaz Ukrajiny

28. únor 2022 15:00

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem a železničními dopravci v České republice zavádí stejné podmínky bezplatné přepravy pro občany z Ukrajiny. Ty budou fungovat v rámci celého systému Pražské integrované dopravy v Praze a Středočeském kraji, tedy jak v městské hromadné dopravě, tak i v příměstských a regionálních autobusech a vlacích.

Možnost bezplatné přepravy v rámci Pražské integrované dopravy za podmínky prokázání se platným ukrajinským cestovním pasem nebo občanským průkazem se zavádí okamžitě od pondělí 28. února 2022. Následně budou řešena všechna potřebná legislativní a technická opatření, aby bylo možné tuto bezplatnou přepravu nabízet i nadále, bude-li to nutné.

Rada Středočeského kraje informovala o rozhodnutí, že občané Ukrajiny budou mít cestování veřejnou dopravou v kraji zdarma, v pondělí 28. února ráno. V průběhu dne se připojil se stejným opatřením pražský magistrát.

„Všem, kteří prchají před brutálním neomluvitelným útokem Ruské federace na svrchované území Ukrajiny, chceme pomáhat jakýmkoliv způsobem, který je v našich silách. To, že budou mít Ukrajinci veřejnou dopravu u nás v kraji zdarma je jen jeden drobný krok, který můžeme udělat a pomoci jim v jejich nelehké situaci,“ říká radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

„Chceme co nejvíce našim ukrajinským přátelům usnadnit pohyb po Praze a nezatěžovat je další administrativou. Pomoc lidem, kteří přijíždějí z válkou sužované Ukrajiny, aby zde našli bezpečný druhý domov, je pro mě samozřejmostí,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

autor: JMys | zdroje: Středočeský krajský úřad , Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio