Unikátní Muzeum vitráží vzniká v kostele sv. Jiljí v Libyni

19. únor 2016
Česko – země neznámá

V Libyni, která je součástí obce Lubence na Lounsku, se rodí zajímavý projekt – Muzeum vitráží. S nápadem přišli manželé Jitka a Richard Kantovi spolu s dalšími nadšenci. Budují ho v místním kostele svatého Jiljí, který už měl kvůli svému žalostnému stavu téměř namále.

Kostel sv. Jiljí v Libyni je poprvé zmíněn v roce 1338, ale podle dochovaných románských stavebních prvků je zřejmé, že k jeho založení došlo ještě dřív. Později doznal úprav v duchu gotiky – dodnes se dochoval gotický presbytář s dvojitým okénkem. Od 20. století kostel chátral, zub času hlodal velmi rychle. V hodině dvanácté ale přišla záchrana.

Několika nadšencům, v čele s manželskou dvojicí Jitkou a Richardem Kantovými, se chátrajícího objektu zželelo. Už proto, že je to pro zdejší kraj excelentní památka. Zároveň se s opravami rozběhly úvahy, co s objektem dál, jaký mu najít nový smysl a využití. Díky profesi manželů Kantových se to povedlo a v Libyni vzniká ojedinělý projekt i v evropském měřítku – Muzeum vitráží.

Kantovi chtějí v prostorách kostela prezentovat vývoj náročného uměleckého řemesla, včetně nářadí a materiálů. V jednotlivých oknech můžete už teď vidět například práci románského slohu (obraz sv. Vavřince), gotický styl (ornamenty a sv. Jiljí), renesanci (okno se sv. Jiřím) a také historizující styly 19. století (zobrazení sv. Václava).

Hrobka v kostele sv.Jiljí

Z obrazových panelů se dozvíte, jak záchranné práce probíhaly, můžete vstoupit i do hrobky pánů ze Strojetic se skleněnými rakvemi a můžete také obdivovat vitrážové sochy Jitky Kantové, které propojují tvrdý kámen s křehkými vitrážovými technikami.

Strop kostela bude zdobit „osmý div světa“

A navíc se v kostele pozvolna rodí i „osmý div světa“. Na strop byla připevněna speciální konstrukce, která čeká na osazení rozměrnou vitráží o velikosti 8 krát 4 metry. Půjde o vitráž zpodobňující ukřižování Ježíše Krista, kterou Kantovi získali z pozůstalosti jednoho karlovarského vitrážníka. Rozměrově i tematicky se do libyňského kostela hodí, jen potřebuje náročné restaurátorské zásahy. A s tím si Kantovi vědí rady.

Jitka a Richard Kantovi

Manželé Kantovi pracují i pro jednu newyorskou galerii a například pro Světovou výstavu EXPO 2015 v Miláně vytvořili rozměrnou vitráž s názvem Porta Bohemica, realistický obraz Brány Čech s motivy chmele a vinné révy - jako prezentaci nejen Ústeckého kraje, ale i celé naší republiky.

Letošní návštěvnická sezóna se v libyňském kostele zahájí 23. dubna 2016. Klíče od kostela sv. Jiljí si lze vyzvednout v Lubenci ve vitrážnické dílně Skloart. Zde si také můžete domluvit exkurzi v běžném provozu dílny a vidět, jak se dnes vitráže vyrábějí. Poslechnete si při tom i něco z historie tohoto řemesla.

Spustit audio