Už zase musíte? Chce to prevenci

Pánové, na slovíčko. Zvětšená prostata přitlačí močovou trubici tak, že zabrání úplnému vyprázdnění močového měchýře, a proto se toaleta stává stále více oblíbenou místností. Chce to odborníka, který vyšetří a nasadí správnou léčbu. A také zachytí včas případnou rakovinu.

Nejúčinnější metodou, jak nádorové změny podchytit v jejich zárodku, jsou pravidelné preventivní prohlídky. I tady platí totéž, co na kůži.

Tak jako několik tisíc z vás chodí každý rok na znaménka do Stanu proti melanomu (mimochodem nezapomeňte, že letos v roce 2023 bude v Praze na Václaváku 15. a 16.5, v Brně na Svoboďáku 22.5. a v Ostravě v Shopping Park Avion 23.5.), preventivní vyšetření prostaty by měli všichni muži podstupovat od 50. roku věku. V rodinách s výskytem rakoviny prostaty u přímých příbuzných by první vyšetření mělo proběhnout už po čtyřicátém roce.

Pokud se ale přesto v této oblasti, tedy také v přilehlém močovém měchýři nebo v provozně souvisejících ledvinách, stane něco nemilého, nastoupí například host dnešního podcastu, na slovo vzatý odborník profesor MUDr. Tomáš Büchler.

Po promoci pracoval nejprve ve Fakultní nemocnici Brno, dále v letech 2004 až 2006 na Oxfordské univerzitě ve Velké Británii, ale také v University College Hospital a St Bartholomew's Hospital v Londýně a v klinické praxi pokračoval v londýnských nemocnicích.

Od roku 2007 pracoval na Onkologické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice, kde byl v roce 2012 jmenován přednostou. Od října 2022 se stal přednostou Onkologické kliniky 2. LF UK a FN v Motole.

Poslechněte si celý rozhovor v podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio