Úžasně vláčnou kefírovou buchtu s čokoládovým krémem od Heleny Kastnerové máte hotovou do hodinky

Jednoduchá netučná buchta, kterou si zamilují také děti, je vláčná jak mech po ránu. Není přeslazená, je krásně šťavnatá a díky zakysané smetaně i lehce nakyslá. Oříšky krásně křupnou v ústech. Recept, který přesvědčí i tradiční odmítače sladkého, upekla Helena Kastnerová z Uherského Brodu.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 250 g špaldové hladké mouky
  • 100 g pšeničné polohrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa (možno i více)
  • 200 ml oleje a
  • 500 ml kefíru
  • 1 vejce
  •  
  • Na krém:
  • 400 g zakysané smetany (min. 16 % tuku)
  • 200 g hořké čokolády
  •  
  • Na ozdobení:
  • 6 lžic mletých vlašských ořechů (lze i lískové ořechy nebo mandle)
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 6 lžic rozpuštěné čokolády

Postup

Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny na těsto a promícháme je vařečkou. Přidáme vejce, přilijeme kefír a olej a promícháme metlou nebo šlehačem. Těsto má konzistenci řidší kaše.

Plech vyložíme pečicím papírem, který jsme trochu pomačkali, aby dobře přilnul ke dnu. Vylijeme na něj těsto a uhladíme ho stěrkou do stran.

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25 až 30 minut. Během pečení těsto raději kontrolujeme pomocí špejle.

Upečený korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Zakysanou smetanu dáme do misky a nalijeme k ní rozpuštěnou čokoládu. Pomocí elektrického šlehače vyšleháme pevný lesklý krém, který vypadá jako pařížská šlehačka.

Korpus potřeme krémem, ozdobíme mletými oříšky, strouhaným kokosem a nitkami rozpuštěné čokolády.

Tip: Se zdobením si můžeme pohrát. Nejprve korpus nakrájíme a pomocí cukrářského sáčku vytvoříme z krému bochánky. Ty posypeme mletými oříšky, strouhaným kokosem a navíc je ještě můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou.

Helena Kastnerová

Recept byla nucena vymyslet, aby ho jedly také její děti. Dezert není tučný a je ze surovin, které paní Kastnerová řadí mezi zdravé.

Paní Kastnerová peče velmi ráda a pekla by i častěji, ale její rodina preferuje jen hyperzdravé pokrmy a na sladké dobroty nikoho nezláká. Stejně tak ráda vaří, což ji naučila její maminka a babička. Během návštěvy jsme ochutnali její vývar s domácími nudlemi a koprovku s houskovým knedlíkem. Bylo to výborné!

Patrik Rozehnal a Helena Kastnerová